GenelKıbrısManşet

Cayır cayır yanıyoruz!

Aşırı sıcaklar altında piştiğimiz yetmezmiş gibi her gün yeni bir yangın haberi alıyoruz

Aşırı sıcaklar altında piştiğimiz yetmezmiş gibi her gün yeni bir yangın haberi alıyoruz

 KIRMIZI ALARM
Vatandaşlar bir yandan ekonomideki yangınla uğraşırken öte yandan da aşırı sıcaklar ve sıcak havaların neden olduğu gerçek yangınlarla uğraşıyor. İtfaiye Müdürlüğü, geçen hafta ülkede toplam 25 yangın çıktığını açıkladı. Orman Dairesi ise “kırmızı alarm” ilan etti. Özellikle Akdeniz havzasında hüküm süren aşırı sıcaklar nedeniyle Türkiye, Yunanistan, İspanya, Fransa ve İtalya’dan ardı ardına yangın haberleri gelirken, vatandaşların dikkatli olması istendi.

SICAKLIK 45 DERECEYİ BULACAK
Orman Dairesi Müdürü Güneş, Meteoroloji Dairesi’nin bu hafta hava sıcaklığının 45 dereceye kadar yükseleceğini açıklaması üzerine, yangın riskine karşı 28 Temmuz Cuma gününe kadar “kırmızı alarm” verdiklerini duyurdu. Güneş, tüm ateşli piknik alanları ve ormanlara girişlerin yasakladığını bildirerek, vatandaşların gereken hassasiyeti göstermelerini istedi.

ALINAN YANGIN ÖNLEMLERİ

  1. Orman içerisine giren yolları kullanmak zorunda olanlar en yakın orman istasyonundan izin almalı.
  2. Yasa gereği 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun ateş yakılamaz.
  3. Anayolların ormanlık ve ağaçlık alanlardaki güzergâhlarında araçları ile seyir halinde olanlar araçlarından yangına neden olabilecek herhangi atmamalı (Özellikle sigara izmaritleri).
  4. Görülecek en küçük duman dahi “Alo 177” Orman Dairesi’ne veya yangın ihbarı “Alo 199” İtfaiyeye bildirmeli.
  5. Halkın yangın söndürme çalışmalarına çağrısız katılması; her türlü imkânlarını seferber etmesi yasa gereği ve vatandaşlık görevidir.
  6. Ormana yakın yerlerde tarımla uğraşan kişilerin yangın riskine karşı gerekli tedbirleri alması zorunludur.
  7. Çöplük alanlarında yakılarak imha edilen çöpler ormanlarımız için en önemli tehdit unsurudur.
  8. Vatandaşların yangına sebebiyet verecek faaliyetlerden kaçınmalarını ve Orman Dairesi memurlarının ikazlarına uymaları elzemdir.
  9. Vatandaşlarımızın tamamen geçici mahiyetteki bu tedbirler için anlayış göstereceğine inancımız tamdır.

BİR HAFTADA 25 YANGIN
Öte yandan İtfaiye Müdürlüğü, geçen hafta 25 yangına müdahale edildiğini, yangınlar sonucu 706 bin 250 TL’lik zarar meydana geldiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, yangınların muhtemel nedenleri; “Temizlik maksatlı yakılan ateşin kontrol dışına çıkması; seyir halindeki kamyonun patlayan lastiğinden savrulan parçaların kuru otları tutuşturması; bacada biriken yağ tortularının alevlenmesi; elektrik kaynaklı kısa devre; demir kesme makinesinden ve elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması; söndürülmeden atılan sigara izmaritleri” olarak verildi. 25 yangının bölgelere dağılımı ise şöyle: Lefkoşa 10, Mağusa 5, Çağlayan 2, Girne 2, Gemikonağı 2, Yeşilköy 2, İskele 2.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu