GenelKıbrısManşet

Çağıner: Kusursuz bir turizm uygulaması için son ana kadar çalışacağız

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Dimağ Çağıner, Günaydın Haber Kıbrıs programında turizmde açılımla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Dimağ Çağıner, Günaydın Haber Kıbrıs programında turizmde açılımla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haber Kıbrıs Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Ekmekçi’nin sorularını yanıtlayan Dimağ Çağıner, 12 Nisan’dan itibaren kapalı devre turizm yapılmaya başlanılacağını ifade ederek turizm bakanlığı ile operasyonun detaylandırılmasını yaptıklarını söyledi.

“ELEKTRONİK BİLEKLİĞE SICAK BAKMIYORUZ”

Dimağ Çağıner, 3-5 gün süreyle otellerde kalmak ve dışarı çıkmamak şartıyla karantinasız turistlerin gelmesiyle ilgili elektronik bilekliklerin kullanılmasının gündeme geldiğini ancak bu uygulamaya sıcak bakmadıklarını söyledi.

“OTELDE TEKNOLOJİK ANLAMDA SORUN OLABİLİR”

Çağıner, bileklik sisteminin ev karantinası için uygun olduğunu belirterek, “Eve kıyasla otellerin büyüklüğü ve aktivite alanları düşünülürse kapsama alanı gibi teknolojik anlamda sıkıntı yaratabilir bu nedenle denetlenmesi için uygun değil” dedi.

“7 BUÇUK MİLYON TL TASARRUF EDİLEBİLİR”

Turistlerin ülkeye çift PCR ile geleceklerini ve otelden çıkmayacaklarına işaret eden Çağıner, bilekliklerin turist yerine ev karantinasına girecek vatandaşa takılması durumunda devletin otel karantinalarından 7 buçuk milyon TL tasarruf edeceğini kaydetti.

“TURİSTLER CHARTER VE TARİFELİ UÇUŞLARLA GELECEK”

Turist getirme operasyonun nasıl yapılacağı ile bilgi veren Çağıner, turistlerin charter ve tarifeli uçuşlarla geleceğini, havaalanından acentelerin ve otellerin tüm tedbirleri alınmış transfer araçlarıyla alınıp direk otele gidileceğini söyledi. Çağıner, turistlerin PCR sonucu çıkana kadar otel odasında kalacaklarını belirterek, test sonucu negatif çıktıktan sonra turistlerin otel sınırları içinde hareket edeceklerini dile getirdi.

Turizm Bakanlığıyla görüşmelerin sürdüğünden bahseden Çağıner, ayrıntıların tam netleşmediğini ve görüş alışverişi yapıldığını, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

“OTELLERDEKİ TURİSTLERDEN BULAŞ ÇIKMADI”

Ülkede geçen yıl gerçekleşen ilk açılımda yurtdışından 3 gün karantinasız olarak otele gelen ve zamanında dönen turistlerden sıfır bulaş olduğuna dikkat çeken Çağıner, ‘otelde kalıyorum’ beyanı veren ancak kalmayanlarda sıkıntı yaşandığını vurguladı.

“ACENTE GETİRDİĞİ YOLCUYU GERİ GÖNDERMEKLE SORUMLUDUR”

Otellere gelecek turistleri acentelerin ve otellerin ülkeye girişinden çıkışına kadar takip edeceğini anlatan Çağıner, “Acente getirdiği yolcuyu geri göndermekle sorumlu olacak. Turistleri denetleyecek olan acenteler ve otellerdir. Bu çalışır bir sistemdir” diye konuştu.

“DÜNYADAKİ UYGULAMALARA GÖRE DAHA KATI OLUNACAK”

KKTC’de uygulanacak turizm açılımının dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığına işaret eden Çağıner, “Başka ülkelerde turist gelecek ülkelerin vaka sayısına göre tek, çift veya PCR’sız girişler uygulanıyor. Turist gelecek ülkedeki bulaş oranı dikkate alınarak uygulama yapılıyor. Sadece otelde çalışanlarını aşılıyorlar ancak otelden çıkılmaması gibi bir uygulaması yok” ifadelerini kullandı.

“GÜNEY İLE TÜRKİYE’NİN RİSK ORANI AYNI”

Karantinasız gelişlerin durdurulduğu 4 Aralık’tan beri ülkeye turist gelmemesine rağmen 4 aydan beridir ülkede pozitif vakaların çıkmaya devam ettiğini anlatan Çağıner, “Güney Kıbrıs’a hergün 7 günde bir test yaptırarak gidip gelenler var. Güney ile Türkiye’nin 100 binde vaka çıkma oranı neredeyse aynıdır. Bugün Güney Kıbrıs’a dönük yapılan bir uygulamanın benzerinin yapılarak Türkiye’den 7 günlük PCR ile ülkeye gelinmesini savunmaya kalksak kızılca kıyamet kopar. Halbuki ülke Türkiye ile neredeyse aynı bulaş oranına sahip Güney Kıbrıs’a açık durumda” şeklinde konuştu.

“AVRUPADAN TALEPLER VAR”

Türkiye yanında özellikle Avrupa’dan inanılmaz derecede talep olduğunu dile getiren Çağıner, “Tur operatörleri, ülkeye turist getirmek için sabırsızlanıyor. 2021 yılı için rezervasyon yaptıranlar yanında 2020 yılında ertelenen rezervasyonlar var bu kişilerin mağduriyetlerini gidermezsek 2022 yılı tatil programlarından çıkarılacağız. Bu pazarı zor kazandık eğer kaybedersek tekrar girmek zor olacak” dedi.

“YERLİ TURİST OTELE ALINMAYACAK”

Nisanda yapılacak ilk açılımın ardından kapalı devre turizm sisteminde yerli turistin otelde kalmasına izin verilmeyeceğini ifade eden Çağıner, Mayıs ayında ikinci bir açılımın daha olacağını ve yerli turistin otelde konaklayabileceğini söyledi. Çağıner, bazı otellerin sadece yerliye bazılarının ise sadece yurtdışından gelecek turistlere hizmet vermek istediğini bu nedenle otellerin kendi içinde ayrılacağını kaydetti.

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Haber Kıbrıs

Diğer Haberler

Başa dön tuşu