GenelKıbrısManşet

Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, eksik meyve sıkıcı makinelerin yurt dışından getirilerek monte edilmeye başladığını söyledi

 

GÜREN TİLKİ

Cypfruvex Genel Müdürü Cemal Redif, şu ana kadar 45 bin ton mandora mandalinin hasat edildiğini söyledi. 2023/2024 Narenciye sezonunun başlangıç hazırlıklarının her sene aynı düzene göre yapıldığını ancak ocak ayında yaşanan gelişmelerle sıkıntılar yaşandığını kaydeden Redif, ihracattın önünü açmak adına farklı alternatifler değerlendirdiklerini söyledi.
Her şeyin güllük gülistanlık olmadığını kaydeden Cemal Redif, ambargolar altında bir ülke olduğumuzu belirterek, “Birçok sorun olmasına rağmen şu ana kadar 45 bin ton mandora mandalini hasat edildi. Greyfurtun tamamı hasat edilirken, limonun da üçte ikisi hasat edildi. Limon az miktarda iç piyasaya da gidiyor” dedi.

“KRİZ YÖNETİMİ ÖNGÖRÜSÜ ZAMANINDA YAPILMALI”
Valensiya hasadının 31 Mart 2024 tarih itibarı ile başladığını kaydeden Redif, “Valensiya da beklenti olarak bir umut bir açılım vardı ancak gerçekleşmedi. Şirket olarak tüm hazırlıkları yaptık” şeklinde konuştu. Sıkma tesisinde 2009 yılında göreve geldiği zaman kapasitesi 300 ile 350 ton arası 5 meyve sıkıcı olduğunu kaydeden Cemal Redif, 2010/2011 döneminde yurt dışından kiralanan bu makinelerden iki tane daha monte ettiklerini anlattı. Kira bedelini ödemekten aciz dönemin yönetim ve idaresinin iki makineyi geri iade ettiğini ürünün dalında kalarak 2015 yılında kriz olduğunu kaydeden Redif, kriz yönetimi öngörüsü ’nün zamanında yapılarak kapasitenin yüksek tutulması gerektiğinin altını çizdi.

“MAKİNELER MONTE EDİLİYOR”
Her yıl kira bedelini göze almanın gaflet olmadığının altını çizen Redif, makineleri bulmanın kolay olmadığını söyledi. 6. Makineyi fabrikaya getirip monte ettiklerini söyleyen Cemal Redif, hükümetin ve Başbakan Ünal Üstel’in hassasiyeti ile 7. Makinenin de yakın bir tarihte gerekirse kargo uçak ile geleceğini ifade ederek, “60 bin ton valensiya rekoltesinin 8 bin 500 tonunu hasat ettik, bu üreticimizi korkutmasın. Paketleme tesis kapasitesi 300, sıkma tesis kapasitesi450-500 olacak 15 gün içinde. Yurt bağlantılarımız, Yeşil Hat Tüzüğü kullanılarak Güney’e sevk edeceğimiz mallar planlamada. Temmuz ayının 15’ine kadar tüm ürünün hasadının tamamlanmasını hedefliyoruz. Geç olacak ama başarmaya çalışacağız, üreticimiz sabırlı olsun. Üreticimizin ürünleriyle ilgili sıkıntıları varsa, Tarım Dairesi veya Tarım Bakanlığına danışarak ürünün ağaçta sağlıklı durmasını sağlamalı. Kapasite artışından umutluyuz, kesimler sırayla yapılıyor ürünü çok rahat hasat edeceğiz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu