EkonomiKıbrısManşetTürkiye

‘Çekirdek Enflasyon’ söylemi Türk Lirası’nı fena çarptı

Türk Lirası’nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek enflasyon’ söylemi sonrasında başlayan erime sürüyor. TL’de %2’nin üzerinde düşüş var.

Türk Lirası’nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek enflasyon’ söylemi sonrasında başlayan erime sürüyor. TL’de %2’nin üzerinde düşüş var.

TC Merkez Bankası’nın “faiz karşıtı olarak da bilinen” Başkanı Kavcıoğlu’nun faizlerin düşürülmesi politikasını “manşet enflasyondan, çekirdek enflasyona” çevirmesi hem TCMB’nin 23 Eylül’de faizleri düşüreceği algısını doğurdu hem de değer kazanan TL’nin yeniden çakılmasına neden oldu.

Türk lirası, TCMB’nin söylem değişikliği ve ardından doların küresel anlamda güçlenmesinden sonra bugün de dolar karşısında değer kaybederken, dolar/TL 8.50’nin üzerini gördü. Euro yeniden 10 TL’nin üzerine çıkarken, sterlin 11.70’i aşarak 12 TL’ye yol almaya başladı.

Türkiye piyasasında saat 10.30 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.52 artışla 8.5038 seviyesinde, Euro/TL %0.63 artışla 10.0561 seviyesinde, sterlin/TL de %0.58 artışla 11.7169 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.55 TL’den, Euro 10.10 TL’den, sterlin de 11.77 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.48 TL, Euro’da 10.02 TL, sterlin de 11.68 TL düzeyinde.

Haftaya Orta Vadeli Program’ın sağladığı ivmeyle güçlü başlayan TL, geçtiğimiz Salı günü dolar karşısında 8.2828 TL, Euro karşısında 9.8387 TL ve sterlin karşısında da 11.4597 TL seviyesindeydi.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (kredi iflas primi CDS) de 368 baz puan seviyesine yükselirken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi %18.23 civarında seyrediyor.

TC MERKEZ ENFLASYONDA ODAĞI MANŞETTEN ÇEKİRDEĞE ÇEVİRDİ

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faizler düşürün” isteğini yüksek enflasyon nedeniyle bir türlü gerçekleştiremeyen ve kendisi de faiz karşıtı olan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “faizler (manşet) enflasyon oranının altına inmeyecek” söylemini terk ederek, daha düşük oranlı hesaplanan çekirdek enflasyon söylemine sarıldı.

Kavcıoğlu,Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtti.

“Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır” iddiasını savunan Kavcıoğlu, salgının getirdiği olağanüstü koşulların çekirdek enflasyonun önemini artırdığını ileri sürüyor.

Bu durum %30’a dayanan gıda enflasyonunu göz ardı ederek, enflasyonun kalan ana kalemler üzerinden hesaplanmasını beraberinde getirecek. Böylece Türkiye’nin enflasyon oranı %19 olan politika faizini aşağıya çekerek, faiz indirimine bahane bulunacak.

BÜRÜMCEKÇİ: FAİZ İNDİRİMİ HAZIRLIKLARI HIZLANDI

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’de faiz indirimi hazırlıklarının hızlandığını belirterek Eylül ayında doğrudan bir faiz indiriminin olabileceğini söyledi.

Başkanın çekirdek enflasyon ile ilgili açıklamalarını politika faizi artışı gereğini ortadan kaldırmak olarak okuduğunu belirten Bürümcekçi, “Eylül ayı PPK toplantısına doğrudan faiz indiriminin başlatılması olarak yansıyabilir ve/veya para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümleleri konuşmadaki çekirdek enflasyon odağına uygun şekilde değiştirilerek bir sonraki toplantıda indirimlerin başlamasının önünü açılabilir” dedi.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, KKTC, döviz, enflasyon, çekirdek enflasyon, manşet enflasyon, Şahap Kavcıoğlu, Orta Vadeli Program, TC Merkez Bankası, faiz, politika faizi, CDS, kredi iflas primi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu