KıbrısManşetSiyaset

Çeler: Özgürgün gelse bile yeterli değil

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler UBP’nin tek başına ya da ydp ve dp ile birlikte bir azınlık hükümeti kuramayacağını savundu

“ANAYASANIN ÜSTÜNDE DEĞİLLER”…Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler UBP’nin tek başına ya da ydp ve dp ile birlikte bir azınlık hükümeti kuramayacağını savundu.19 milletvekilleri var diye kendilerini Anayasanın üstünde mi zannediyorlar?” diyen Çeler, Hüseyin Özgürgün’ün kurduğu azınlık hükümeti dönemini anımsattı.

GIYNIK ÖZEL – AHMET VAMIK

“HÜKÜMETİ KURMAK İÇİN 26 VEKİLE İHTİYAÇLARI VAR”

Azınlık hükümetini kurmadan önce mecliste güven oyu alacak 26 vekil sayısına ihtiyaç var diyen Zeki Çeler, Önce vekillerin azınlık hükümetine destek vereceklerini taahhüt etmesi lazım. Bu durumun bir benzeri Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olduğu ve UBP’nin başında Hüseyin Özgürgün’ün olduğu dönemde UBP-DP azınlık hükümetinde yaşandığını hatırlatan Çeler, “O dönemde hatırlarsanız mecliste dört bağımsız milletvekili de vardı ve cumhurbaşkanı onları da çağırarak, hükümete güven oyu verip vermeyeceklerini sorguladı. Özgürgün, hükümeti kurmak için bu dört arkadaşın da desteğini alarak ancak cumhurbaşkanından gerekli onayı alabildi. Cumhurbaşkanı, ancak güven oyu alabilecek hükümete onay verebilir. Azınlık hükümeti kurabilmek için önce güven oyu alabileceğini kanıtlaması lazım” şeklinde konuştu.

“ÖZGÜRGÜN GELSE BİLE YETERLİ DEĞİL”

Çeler, “Ama şu an gördüğüm kadarıyla Koral Çağman ve Serdar Denktaş bu işe onay vermiyor ve UBP bu durumda sadece 19 kişi kalıyor. Özgürgün’ün geldiğini varsayarsak gene hükümeti kurmak için YDP ve Fikri Ataoğlu ile toplam vekil sayısı 23 ediyor. Merak ediyorum diğer 3 vekili nereden bulacaklar? Benim duyduğum kadarıyla HP’li vekiller kesinlikle fire vermeyerek ve azınlık hükümetini destekleme yönünde bir girişimleri olmayacağı söyleniyor” dedi.

“19 MİLLETVEKİLLERİ VAR DİYE KENDİLERİNİ ANAYASANIN ÜSTÜNDE Mİ ZANNEDİYORLAR?”

“Eğer durum böyleyken sırf o makamlarda UBP’liler otururken seçime gidecekler diye ve bunu anayasaya aykırı bir şekilde gerçekleştireceklerse 15 Kasım’ı boşuna kutladılar” diyen Çeler, çünkü kurduğumuz cumhuriyetin yegâne temeli anayasaya bağlıdır. O anayasa da diyor ki; Cumhurbaşkanı hükümeti ancak güven oyu alabilecek bir vekile verir, bunlar böyle anayasaya aykırı davranarak zaman kazmak isterse ve farklı bir plan güderlerse çok yanlış yaparlar” şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca Çeler, bu yolun denenmesi halinde ülkedeki siyaset yapısının ve anayasanın delinerek, vahim bir tablo çizileceğini vurgulayarak ve bu yolun denenmemesi gerektiğini savundu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu