KıbrısManşet

Cenevre’de yapılacak toplantılara bağlı olarak çözüm zemini yoklanacak

İsviçre’nin Cenevre kentinde üç gün boyunca yapılacak zemin arayışı /yoklaması neticesinde tarafların ne durumda olduğunu değerlendirilmek üzere BM nezdinde gerçekleştirilecek 5+1 formatındaki toplantının programı aktarıldı.

Uzun yıllardır federasyon görüşmeleri yerine egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm modeli ile Kıbrıs Türk tarafının çözüm talebinde farklı bir modelle yol alması neticesinde Cenevre’de yapılacak toplantılara bağlı olarak çözüm zemini yoklanacak.

Başbakan Saner ve heyeti dün akşam saatlerinde Cenevre’de otele giriş yaptı. Bugün ise Cumhurbaşkanı Tatar’ın TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte KKTC saatliyle saat 15:00’te Cenevre’de olması bekleniyor.

27.04.2021 Cenevre programı şu şekilde dün akşam saatlerinde otele giriş yapıldı.
Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın heyetinin ve 15:00 (KKTC saatiyle) Cumhurbaşkanının Cenevre’de olması bekleniyor.

(KKTC saatiyle)saat 17:00’de, Cenevre saati ile 16:00’da ilk görüşme yapılacak. İlk görüşme BM nezdinde olacak. Cumhurbaşkanı Tatar’ın ilk görüşmesi Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olacak.
Akşam Guterres, resepsiyon niteliğinde davet verecek.

Esas görüşmenin yarın olması bekleniyor. İlk günün ardından Cenevre’de ikinci gün 5+1 katılım düzeninde Guterres, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile saat 15:00’te Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile saat 16:00’ta görüşecek görüşmelerin ardından gerçekleşecek

28.04.2021 programı şu şekilde,

Guteress, Saat 17:00’de Birleşik Krallık Dış İşleri Bakanı Dominici Raab ile görüşecek. Ardından 18:00’de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşecek olan Guteress son olarak saat 19:00’de Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşecek. Ardından tüm katılımcıların katıldığı bir görüşme yapılacak.

Saat 20:00-22:00 aralarında görüşmelerin neticesi ortaya çıkacak. Burada ki toplantılar zemin etüdü niteliği taşıyor.

29.04.2021 Cuma günü ikili görüşmelerin ardından BM Genel sekreteri Guterres, Tatar ve Anastasiadis KKTC saati ile üçlü görüşme gerçekleştirecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu