KıbrısManşetSpor

Çetinkaya’da menzil neresi?

Amiral gemisi artık bütçe açısından çok gerilerde. En azından ezeli rakibi Yenicami, Doğan veya zirve Mağusa’nın çok çok gerisinde. Sahip çıkmak ve de destek olmak lâzım

Efsâne Başkan Kemal Şemi sonrası birçok başkan ve yöneticinin katkılarıyla günümüze kadar olan süreçte şanlı tarihiyle total Kıbrıs Futbol Tarihi’ne kapak yaptı. Bugün yazı rotamızı eski başkan cennetlik dost Urcan Vangöl’ün de çok sevdiği kulübü Çetinkaya Türk Spor Kulübü.

1930 yılında Lefkoşa Türk Spor Kulübü olarak kurulmuş. 1934’de 7 Rum takımı ile Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) kurucularından oldular ki diğerleri; AEL Limasol, Trast AC, Olimpiakos Lefkosias, Aris Limasol, APOEL, Anorthosis Ammohostu ve de EPA Larnaka’ydı. İlk sezonlarında Kıbrıs ikincisi oldular ve o sezon ligin en az gol yiyen takımıydılar.

Biz de rahmetli Mehmet Özerdem Ağabey sayesinde tanıştık futbolumuzun amiral gemisiyle. O yıl minikler futbol takımında yer aldık kıyısından. Soranlara; “Çetinkaya mı? Hani şu Katalan arkadaşlar Barçaları için; “Mes que un club” derler ya, işte aynen o hesap”.

Kâh hisar’dibi, kâh cirit sahası, kâh Birleşmiş Milletler oturumunda yer aldı ve adadaki Türklüğün simgesi olarak tutanaklara geçti. O yıllarda Türklerin kuruduğu ilk örgütlü spor kulübüydü bizim Çetinkaya. Rumların egemenliğindeki Kıbrıs Futbol Federasyonu’nun organize ettiği ortak Birinci Lig’de Ömer Faik Müftüzade Başkan ve yönetimi döneminde ‘ilk ve son (gibi durur)’ şampiyonumuz oldu 1951 yılında.

Kuzey’deki Süper Lig toplam şampiyonluk sayısı ise 14 kez hâlihazırda. 17 kez de Federayon Kupası kaldırmış muhteremler. EOKA eski üyesi Pakkos adına düzenlenen turnuva şampiyonlukları ve şildi müzeye taşıma da cabası. Pakkos Şildi’nde ise baş aktör Kemal Şemi Komutan ve ekibiydi (1969).

Performans açısından gel-gitler yaşadı zaman zaman, ancak her seferinde dönüşü muhteşem oldu bizim ‘hükümet takımının’. Yakın geçmişte bereket versin Sülayman Yemen ve Camelot arkadaşları sahip çıkmıştı kulüplerine. Sonrasında küme düşüş ve Ceran Tunalı kardeşim döneminde tekrardan toparlanma ve E şimdilerde yine Süleyman Başkan ve Yönetimi kulübe sahip çıktı.

Amiral gemisi artık bütçe açısından çok gerilerde. En azından ezeli rakibi Yenicami, Doğan veya zirve Mağusa’nın çok çok gerisinde. Sahip çıkmak ve de destek olmak lâzım. İlk aklımıza gelenler Cemal Başkan, Dr. Bülent Dizdarlı, Tatar Başkan, Macila Başkan, Kösezade Başkan, Berkan Tokar, Erhan Soykurt, Tözün Tunalı, Murat Paşa, Mehmet Aközer, Macit Yüksel, Eralp Ulunay, Ahmet Esenyel Darling, Erhan Akbil, Zeki Ziya, Ferdinç Kılıç ve nice nice değerli büyüğümüz ve de dostlarımız artık bir ortak akıl projesine el vermeli. Aksinde “Kırmızı Kırmızı Şimşekler”i daha çok öperler mâzâAllah.

Bu sezon Çetinkaya’da menzil neresi bekleyip göreceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu