GenelKıbrısManşetToplum

“Cezaevinde darp ve işkence var”

‘Darp’ suçundan 2 ay hüküm giyen eski mahkûm Gencay Yıldırım’dan Merkezi Cezaevi’nde tanık
olduğu olaylara yönelik ürpertici itiraf:

DEVRİM DEMİR

İDDİALAR TÜYLER ÜRPERTİCİ
GIYNIK Gazetesi’nin ortaya çıkardığı Merkezi Cezaevindeki ‘şiddet’ iddialarının ardından, gazetemize ulaşan eski mahkûm Gencay Yıldırım’ın itirafları kan dondurdu. Yeni Cezaevinin hiçbir mahkûm ve tutukluyu rehabilite etmediğini, aksine mahkûmların psikolojilerinin bozulduğunu anlatan Merkezi Cezaevi’nden tahliye olan 49 yaşındaki Gencay Yıldırım, “Sayıma on saniye geç geldi diye avlu cezası alan var. Mahkûm ve tutuklular avluya çıkıp o gökyüzünü görmek için saatleri sayarken, sebepsiz bahanelerle cezalandırılıyorsunuz” dedi. Cezaevinde 2 ay yattığını ancak gördüklerini ve şahit olduklarını hazmedemediğini ifade eden Yıldırım, Merkezi Cezaevinin ‘derhal’ denetlenmesi gerektiğini söyledi.

“ZAYIFSAN HER TÜRLÜ SUÇA AÇIKSIN”
Cezaevinde ‘alt’ ‘üst’ olayı olduğunu ve özellikle Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan’ın içerde kendisine ayrı bir dünya kurduğunu ifade eden eski mahkûm Gencay Yıldırım, “Yeni Cezaevi eskisinden çok daha kötü. Güneşi göremiyorsun, evet bir suç işledin elbette cezanı çekmek zorundasın ancak insan onuru içerde sorgulanır” dedi.

Yeni girenlerin ilk 4 gün kabul koğuşu denilen bir bölümde kaldığını kaydeden Yıldırım, “Eğer zayıfsan, bu koğuşta 4 gün boyunca her türlü suç seni çeker. Uyuşturucuyu nasıl temin edeceğinden, kaç paraya satın alıp nereden nasıl geçireceğine kadar her şeyi öğretirler” ifadelerini kullandı.

“ÇIĞLIKLARI BENİ HİÇ UYUTMADI”
Günler önce GIYNIK Gazetesi’nin ortaya çıkardığı ‘şiddet’ iddialarının asılsız olmadığını da öne süren Yıldırım, şahit olduğu olaylar olduğunu, gece yarısı yabancı uyruklu bir şahsın elleri ve ayaklarının kelepçeli şekilde dövüldüğünü anlattı. Yıldırım, “Çığlıklar yüzünden sabaha kadar uyumadım o gece. Yabancı uyruklu olduğunu sonradan öğrendiğim bir mahkûmun elleri ve ayakları günlerce kelepçeliydi, kangrenleşme yolunda hastanelik oldu” dedi.

Gardiyanların personel eksikliği iddialarının da gerçek dışı olduğunu belirten Yıldırım, “Mahkûm ve tutukluların hiçbir hakkı verilmiyor. Bir aktivite yok, salonlar kullanılmıyor, küçük bir kapı aralığından önüne yemeğin bırakılıyor” dedi.

“BİR BUÇUK AY SONRA YEŞİLİ GÖRDÜM”
Yeni cezaevinin beton yığını olduğunu, mahkûm ve tutukluların yapacak tek bir aktivitesi bile olmadığını söyleyen Yıldırım, “Ben cezaevinde bir buçuk ay sonra mutfak penceresinden dağları gördüm ve ağladım. 21. Yüzyılda Merkezi Cezaevinde darp ve işkence var” sözleriyle yaşadıklarını gözyaşlarıyla anlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu