KıbrısManşetToplum

Cezaevinde neler oluyor?

GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan mahkûm ve tutuklu yakınları, Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin kuracağı ortak bir komite tarafından Merkezi Cezaevi’nin denetlenmesini talep etti

GIYNIK Gazetesi’ne ulaşan mahkûm ve tutuklu yakınları, Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin kuracağı ortak bir komite tarafından Merkezi Cezaevi’nin denetlenmesini talep etti.

GIYNIK ÖZEL

CEZAEVİ SORUNLARLA BOĞUŞUYOR
GIYNIK Medya bünyesinde yayınlanan TİKEN Gazetesi’nin geçtiğimiz gün manşetine taşıdığı ‘Cezaevi Birleşmiş Milletler Kampı Gibi’ başlıklı haberinin ardından, yakınları aracılığıyla gazetemize ulaşan çok sayıda mahkûmun itirafları, cezaevi koşullarının sorgulanmasına neden oldu. Yetersiz personel ile kapasitenin üzerinde mahkûma hizmet vermeye çalışan Merkezi Cezaevi, sorunlarla boğuşuyor. GIYNIK Gazetesi’nin Merkezi Cezaevi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan’ın cezaevinde adeta kendi krallığını kurduğu ve mahkumların kötü muamele gördüğü iddia ediliyor.

“KOĞUŞLAR DAĞITILDI, MAHKUMLAR ŞİDDET GÖRDÜ”
Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan’ın emriyle; 10 Ağustos Perşembe günü, 21.00 ile 01.00 saatleri arasında tüm koğuşlara operasyon düzenlendiği ve operasyon esnasında koğuşların altını üstüne getirmekle kalmayan görevlilerin, orantısız güç kullanarak mahkumları darp ettiği de iddialar arasında. Merkezi cezaevinin kapasitesi üzerinde kalabalık ve insanı şartlardan uzak koşullarda hapislik cezalarını çekmeye çalışan mahkumların operasyon esnasında şiddet gördükleri ve cezaevi revirinde doktor ya da sağlık görevlisi olmadığı için yaralı mahkumların tedavi edilmediği de öne sürüldü.

“YEMEKLER, YENİLECEK GİBİ DEĞİL”
Yeni cezaevinin kapasitesinin de kısa sürede dolması nedeniyle hijyen koşullarının sağlanamadığı öğrenilirken, cezaevinde berber olmadığı için kişisel hijyen sorunu yaşandığı da belirtildi. Öte yandan mutfak görevlisinin de bulunmadığı cezaevinde mahkumlara sunulan yemeklerin de yenebilecek durumda olmadığı, mahkumların çoğu gün aç kaldığı dile getirilirken, geçtiğimiz günlerde bir mahkûmun yumurtasının içinden civciv embriyosu çıktığı da iddia edildi.

CEZAEVİ TIKA BASA DOLU
Sendikalar tarafından geçtiğimiz günlerde Merkezi Cezaevi’nin önünde yapılan açıklamada; teknik ve altyapı yönünden çağdaş bir durumda inşa edilen yeni cezaevinde bu teknik altyapıyı kullanacak personelin istihdam edilmediğinden dolayı, hapishanenin esas görevi olan mahkûmları topluma kazandırma ve ıslah etme görevini yerine getiremediği vurgulanmıştı. 725 kişilik kapasite göre inşa edilen cezaevinde 100 mahkûmun açık cezaevi olarak planlanan yerde, diğer 625’inin ise kapalı alanda tutulmasının planlanmasına rağmen, şu an her iki hapishane binasında toplam 850-855 mahkûm bulundurduğunu söyleyen sendika yetkilileri, eski cezaevi binasında 130 kişilik mülteci tutuklu ve mahkûm bulunduğunu açıklamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu