GenelKıbrısManşet

Cezalar ‘trafik canavarlarını’ caydırmıyor

DEVRİM DEMİR

Ülkenin kanayan yarası ‘trafik kazaları’ mahkemelerin de gündemine damga vurdu. Kıdemli Yargıç Mesut Mesutoğlu, trafik suçlarına öngörülen cezaların yetersiz kaldığına işaret etti

TRAFİK KAZALARI MAHKEMELERİN DE GÜNDEMİNDE

 Yüzlerce eve ateş düşüren, ülkenin kangrenleşen yarası haline gelen trafik kazaları mahkemelerin gündeminde de geniş yer buldu. 2022-2023 Girne Ağır Ceza Mahkemesi Adli Yıl kapanışında konuşan Kıdemli Yargıç Mesut Mesutoğlu, KKTC’de trafik suçlarının inanılmaz derecede arttığına dikkati çekti. Trafikte işlenen suçlar karşısında denetimlerin de ‘kararlı’ ve ‘istikrarlı’ bir şekilde sıklaştırılması gerektiğine vurgu yapan Mesutoğlu, mahkemelerin gündeminde uyuşturucu suçlarının ardından en yaygın davaların trafik suçları olduğuna değindi.

“CEZALAR YETERSİZ”

 Trafik cezalarının yetersizliğine dikkati çeken Kıdemli Yargıç Mesutoğlu, “Trafik suçları inanılmaz derecede arttı” dedi.  “Gün geçmiyor ki bir ailenin ocağına ateş düşmesin” diye konuşan Mesutoğlu, bu tarz suçların işlenmesi nedeniyle birçok ailenin, aile fertlerini trafiğe kurban verdiğini söyledi. Mesutoğlu, trafik suçları için öngörülen cezaların yetersiz kaldığını belirterek, belli kriterler dâhilinde özellikle sürat, alkol ve madde tesiri altında araç kullanan kişilerin Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 210’uncu maddesi altında değil, daha yüksek hapis cezaları öngören farklı bir madde altında yargılanması gerektiğini söyledi.

YASA 7 YILA KADAR SINIRLI

 Fasıl 154, madde 210 “Tedbirsizlik ve Dikkatsizlik yüzünden ölüme neden olma” suçunun yasada azami 7 yıla kadar hapislik cezası öngörülürken, trafikte son yılların en yüksek cezası 7 yıl hapislik 2017 yılında 3 kişinin öldüğü kazada yargılanan Safa Güngör’e verilmişti. 2008 yılında 4 kişinin yaşamını kaybettiği kazada Melisa Hastan 5, 2011 yılında 3 kişinin yaşamını kaybettiği kazada Cemil Kızılbora 4, 2014 yılında 4 kişinin öldüğü kazada Çiğdem Altınfincan 5 ve yine 2014 yılında 1 kişinin yaşamını kaybettiği kazada Ali Zenginses 5 yıl hapse mahkûm edilmişti.

AVCI: CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Trafik güvenliğini sağlamak ve bilinerek işlenen suçları caydırıcı cezalarla önlemenin devletin asli görevi olduğunu vurguladı. Meydana gelen trafik kazalarının huzursuzluk ve güvensizliğe sebep olduğunu belirten Avcı, “Alkollü sürücüleri durdurmadık, onlar canları durduruyor” dedi. “Uyuşturucu testi ile ilgili yasa 13 ay önce meclisten geçti ama cihazlar alınmadı, alkollü sürüş canlar almaya devam ediyor” diyen Avcı, “Alkollü sürüşlerin hem sayı hem de miktar olarak yükselmeye devam ettiği halde caydırıcı cezaların gelmemesi de canların gitmesine katkı koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu