ManşetSiyasetTürkiye

CHP yeni genel başkanını seçiyor

Başkanlık yarışının Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultay’ı bugün toplanıyor. İlk gün genel başkan, 2. gün parti meclisi üyeleri seçilecek. Başkanlık yarışının Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor.

CİHANER ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Başkanlık yarışında aday olan İlhan Cihaner’in adaylıktan bugün son dakika çekilmesi ile dengeler değişti.
Cihaner, konuya ilişkin ilk açıklamasında, “Antidemokratik yarışın parçası olmayı reddediyorum” ifadesini kullandı.

CHP 38. Olağan Kurultayı, İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı sloganıyla bugün Ankara’da başlıyor. 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçecek. Kurultayın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci günde; Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

Kurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun davetiyle “değişimi” savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak.

Ankara Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak kurultayda, CHP Genel Başkanlığı içinKemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup BaşkanıÖzgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen yarışacak.

KAÇ DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR?
Kurultay, normal şartlarda 2022 yılında yapılacaktı ancak pandemi ve olası erken seçim ihtimali nedeniyle ertelendi. CHP’nin bir önceki kurultayı ise 25-26 Temmuz 2020’de yapılmıştı.

CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor.

Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun 900, değişimcilerin adayı Özel’in ise 400 civarında delege imzasıyla aday gösterilmesi bekleniyor. Genel başkanı ve parti meclisi üyelerini toplam 1368 delege belirleyecek. Yeni parti meclisi, belediye başkan adaylarını belirleyecek.

KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL’İ DESTEKLEYEN DELEGELER
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşamı Ankara’ya gelerek Genel Başkan adayı Özgür Özel’i ziyaret etmiş ve 196 il delegesinin 185’inin destek imzalarını iletmişti. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’na imza veren 95 milletvekili adına Meclis’te basın açıklaması düzenlenmişti. Dün de 55 il başkanı, topladıkları imzaları Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na teslim etmiş ve destek açıklaması yapmıştı.

GİRİŞ ÇIKIŞLARDA TURNİKE SİSTEMİ KULLANILACAK
Bu arada salon hazırlıklarına 2-3 gün öncesinden başlamayı kararlaştıran parti genel müdürlüğü, delegelerin oylarını hızlı kullanması ve giriş çıkışlarda karmaşa olmaması için “turnike” sistemini kullanacak. CHP’nin 4-5 Kasım tarihinde yapılacak kurultayında, ilk gün genel başkan seçimi, ikinci gün ise PM ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi yapılacak. CHP’de genel başkanlığa aday olabilmek için delegelerin yüzde 5’inin imzası gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu