KıbrısManşet

Çile bülbülüm çile

Başkent Lefkoşa’nın yolları, her geçen gün sayısı artan motorlu araçlara yetersiz kalıyor; trafik, büyük bir işkenceye dönüşüyor… 


YOLLAR, ARAÇLARI KALDIRMIYOR… Ülkemizde 200 bini aşan araç sayısı, yolların bu yüke yetersiz kalmasına ve trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Şehir içlerindeki çift şeritli yolların kenarlarına park edilen araçlar da trafiğin sıkışmasında baş etken. Hafta arası, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde Lefkoşa’da araç kullanmak tam bir işkenceye dönüşüyor.

MESAİ GİRİŞ ÇIKIŞLARI İŞKENCE GİBİ… Özellikle trafik ışıklarının olduğu yerlerde yoğunluğun had safhaya ulaştığını anlatan vatandaşlar, “Mesai saatleri başlangıç ve bitiminde trafik ışıklarının bulunduğu yollar, kavşaklar bir işkence halini alıyor. Polisin olmadığı yerlerde, yeşil ışık kısa süre yanıyor ve trafik felç oluyor. Bu saatlerde bu yerlere de trafiğe polis takviyesi gerektiği inancındayız” dedi.

ÇİFT SARI ÇİZGİLERE PARK EDİLİYOR… Ülkemizde çift sarı çizgiler park yapılması için çizilmiş gibi, herkes buralara park ediyor. Durum böyle olunca da zaten sıkışık olan trafik, çift yön yerine tek yön olarak hareket etme mecburiyeti getirdiği için çekilmez hale geliyor.

KAVŞAKLARA ÜST GEÇİTLER YILLARDIR YAPILMADI… Haspolat ile Gönyeli Çemberi arasında bulunan kavşaklara yapılacak üst geçit projelerinin hayata geçmemesiyle buralardaki yoğunluk tamamen trafik ışıklarına veya kavşaklardaki çembere sıkışmış durumda.
KKTC’de her geçen gün artan motorlu araç sayısı, özellikle başkent Lefkoşa’nın yanında diğer ilçelerimizde de ulaşımı felce uğratıyor. Başkent Lefkoşa’daki yollar, hafta içi özellikle mesai saatlerinin başlangıcında ve bitiminde yoğunlaşan araç trafiğine cevap veremez hale geldi.

Bu nedenle yetersiz kalan yollarda yaşanan sıkıntı, hem zaman kaybını, hem de akaryakıt harcamalarını artırdı.

Ülkemizde kitle ulaşımı yeterince sağlanamadığı için hemen her evde araba var. Çok çocuklu ve daha varlıklı ailelerde ise bu sayı 2, hatta 3’e çıkıyor. Günden güne artan araç sayısı, yollardaki trafik akışını olumsuz yönde etkiliyor.

Ulaşımın özel araçlara bağımlı durumu, trafiği “kördüğüme” dönüştürdüğü gibi alım-satım, yakıt, bakım ve onarım gibi harcamalar için de oluk gibi para akmasına yol açıyor.

Bu arada, KKTC’de birçok alanda yaşanan plan ve programsızlık, karayollarında da kendini gösteriyor. Başkent olması dolayısıyla Lefkoşa’nın sorunu diğer şehirlere oranla daha karmaşık bir görüntü sergiliyor.

VATANDAŞ: TRAFİK, CANIMIZI ÇIKARIYOR

Lefkoşa trafiğinin İstanbul trafiğinden farkı kalmadığını belirten vatandaşlar, “Artık, bu trafikten çıkmak başlı başına bir problem. Eskiden sabah, öğle ve akşam saatlerinde yoğun olan trafik, şimdi her saatte kalabalık olmaya başladı. Saat 16.00’da bile yola çıkmaya kalksak, saat 17.00 oluyor, trafik yoğunluğundan kurtulup gideceğimiz yere ulaşamıyoruz” diye konuşuyor.

Özellikle trafik ışıklarının olduğu yerlerde yoğunluğun had safhaya ulaştığını anlatan vatandaşlar, “Mesai saatleri başlangıç ve bitiminde trafik ışıklarının bulunduğu yollar, kavşaklar bir işkence halini alıyor. Polisin olmadığı yerlerde, yeşil ışık kısa süre yanıyor ve trafik felç oluyor. Bu saatlerde bu yerlere de trafiğe polis takviyesi gerektiği inancındayız” dedi.

Vatandaşlar, ülkemiz trafiğinden memnun olmadıklarını belirterek, başkentte, ülkemize yakışır, şehir içlerinde de çift şeritli yolların ve “çevre yolu”nun olduğu “çağdaş bir trafik” görmek istediklerini kaydetti.

ÇİFT SARI ÇİZGİLERİ TAKAN YOK

Avrupa’nın birçok ülkesinde çift şeride park etme cezasının yüksek olması ve sürekli denetlenmesi nedeniyle buraya park etmeye korkulurken, KKTC’de bunun tam tersini görmek mümkün.

Ülkemizde çift sarı çizgiler park yapılması için çizilmiş gibi, herkes buralara park ediyor. Durum böyle olunca da zaten sıkışık olan trafik, çift yön yerine tek yön olarak hareket etme mecburiyeti getirdiği için çekilmez hale geliyor.

Özellikle başkent Lefkoşa’da Bedreddin Demirel Caddesi. Açık Öğretim Fakültesi’nden Küçük Kaymaklı abidesine kadar olan bölüm ile Asal Şube’den Küçük Kaymaklı’ya doğru olan çift şeritli ana yolların bir şeridinin park için kullanılması trafik akışında önemli sorunların yaşanmasına neden oluyor.

Haspolat ile Gönyeli Çemberi arasında bulunan kavşaklara yapılacak üst geçit projelerinin hayata geçmemesiyle buralardaki yoğunluk tamamen trafik ışıklarına veya kavşaklardaki çembere sıkışmış durumda.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu