GenelKıbrısManşetToplum

Çinli ‘Arman’ın KKTC macerası!

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Çinli, vatandaşlığa da başvurmuş!

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Çinli, vatandaşlığa da başvurmuş!

 KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU
KKTC, “gariplikler ülkesi” sıfatını 2024’ün ilk haftalarında da devam ettirirken, bu kez de Çinli ‘Arman Kaya’nın (Yanxi Xia) ülkedeki maceraları gündem oldu. Interpol tarafından kırmızı bültenle aranırken, KKTC’de cirit atan, hatta bağışlar yapıp, yatırım peşinde koşan 55 yaşındaki Yanxi Xia namı diğer (n/d) Arman Kaya, bu yönüyle basındaki haberlere de konu olmuş. Ancak Bakanlar Kurulu, suç örgütü kurduğu ve yönettiği gerekçesiyle Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Yanxi Xia’nın (Arman Kaya) “yasaklı göçmen” ilan edilmesine karar verdi. Söz konusu şahsın 2020 yılı içerisinde yüksek gelir dolayısıyla KKTC vatandaşlığına başvurduğu saptandı.

ÜLKEDE BAĞIŞLAR YAPMIŞ
Kırmızı bültenle arananlar listesinde yer almadan kısa bir süre önce KKTC’ye geldiği tahmin edilen Yanxi Xia’nın geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı’na solunum cihazı bağışladığı, ilgili bakandan da “yatırıma destek” sözü aldığı ortaya çıktı. Ülkede Arman Kaya (bu ismi aldığı sanılıyor) olarak da anılan Çinli kriminal şahısın, ayrıca bir milletvekili ile eğitim ve turizm alanlarında “KKTC-Çin iş birliği” konularında “kararlar ürettiği” de basında yer almıştı. Haberi yorumlayan birçok kişi, “Vatandaşlığa başvurmasaydı, ülkedeki varlığı nasıl fark edilecekti?” sorusunu soruyor.

RESMİ GAZETE’DEKİ KARAR
Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Bakanlar Kurulu, 16.8.1969 doğumlu Yanxi Xia n/d Arman Kaya’nın, 2020 yılı içerisinde Yüksek Gelir dolayısıyla KKTC vatandaşlığı alabilmek için müracaatta bulunduğu, bu bağlamda yapılan güvenlik soruşturması neticesinde konu şahsın ‘Piramidal Yapılı Suç Örgütü Kurma ve Yönetme’ suçundan dolayı Çin Adli Makamları tarafından 9.11.2021 tarihinden itibaren A-93-39/11-2021 kontrol numarası ile lnterpol tarafından Kırmızı Bülten ile uluslararası seviyede aranmakta olduğu” vurgulandı. Kararda, Yanxi Xia n/d Arman Kaya’nın Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasasının 6’ncı maddesinin (1)’inci fıkrasının (g) bendi uyarınca, “Yasaklı göçmen” ilan edildiği de kaydedildi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu