KıbrısManşetToplum

Çocuk suçlu var ‘ıslah evi’ yok!

KKTC mahkemelerinin 2010-2022 yılı faaliyet raporlarına yansıyan rakamlar, ‘çocuk suçlu’ gerçeğinin artık tehlikeli boyuta ulaştığını gözler önüne serdi

KKTC mahkemelerinin 2010-2022 yılı faaliyet raporlarına yansıyan rakamlar, ‘çocuk suçlu’ gerçeğinin artık tehlikeli boyuta ulaştığını gözler önüne serdi.


DEVRİM DEMİR

SUÇA İTİLEN ÇOCUK SAYISI DİKKAT ÇEKİCİ
Mahkemelerin son 13 yıllık faaliyet raporlarında 16 yaşından küçük çocukların suça katılımındaki artış göze çarptı. Raporlarda, suçların çeşitliliğindeki artış dikkat çekerken, 16 yaşından küçük çocukların da suça itildiği ön plana çıktı. Resmi verilere göre; 16 yaşından küçük çocuk suçlular da her türlü kriminal olaya bulaşabiliyor. Mahkemelere, 2010-2022 yılları arasında suça karışan çocuklar hakkında 978 dava dosyalandı. Faaliyet raporlarında çocukların mahkûm oldukları suçlar arasında “Soygun”, “Öldürmeye teşebbüs”, “Cinayet”, “Yaralama”, “Tecavüz”, “Silah ve patlayıcı madde” dikkat çekti.  Suça itilen ve hüküm giyen genç suçlular da yetişkinlerin bulunduğu Merkezi Cezaevi’nde ıslah olmaya çalışıyor.

SON 4 YILDA SUÇLARDA AZALMA OLMADI
Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan raporlara göre, son dört yılda da çocuk suçlu sayısında düşüş yaşanmadı. 2019 yılında 16 yaşından küçük 46 çocuk işledikleri birçok suçtan mahkûm oldu. 2020 yılında ‘Soygun’ suçu başta olmak üzere birçok suçtan 47 çocuk suçlu hakkında 43 dava dosyalandı. Mahkûm olan çocukların 43’ü erkek, 4’ü ise kız çocuğuydu. 2021 yılında muhtelif suçlarla itham edilen 14 erkek, 1 kız toplam 15 çocuk suçlu mahkûm edilirken, 2022 yılında çocuk suçlularda ciddi bir artış gözlemlendi. 2022 yılında 16 yaşından küçük sanıklarla ilgili olarak neticelenen 61 davada muhtelif suçlarla itham edilen 39 erkek, 3 kız toplam 42 çocuk suçlu mahkûm edildi.

SUÇ ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI
Faaliyet raporlarına bakıldığında geride bıraktığımız 2022 yılında çocuk suçluların suça katılımının geçmiş yıllara oranla arttığı dikkatlerden kaçmadı. Çocuklar en çok soygun suçundan yargıç karşısına çıkıyor! 2022 yılında suça karışan çocuk suçlu sayısı 42 olarak göze çarparken, incelenen mahkeme raporlarında çocukların karıştığı en fazla suç ‘soygun’ suçu olurken, bu suçları; ‘adam öldürme’, ‘yaralama’ gibi ağır kriminal suçların takip etmesi endişe yarattı.

 ISLAH EVİ EN BÜYÜK EKSİKLİK
Ülkede yaşanan suç oranlarının artışı, 16 yaşından küçük çocuklara da sıçramış durumda. Her yıl ortalama 100 çocuk suça bulaşıyor ve yargıç önüne çıkıyor. Çocuk suçluların topluma yeniden kazandırılması ve tekrardan suça bulaşmalarını önleme noktasında önemli bir yere sahip olan ıslah evi maalesef ülkemizde bulunmuyor. Suça karışan çocuklar, yetişkin suçlularla beraber Merkezi Cezaevi’nde aynı ortamda kalıyor ve cezaevinden birer ‘suç makinesi’ olarak çıkıyor. Bu nedenle çocukların cezasını çektikten sonra topluma kazandırılması daha da güçleşiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu