KıbrısManşetYaşam

Çocuklar neden yalan söyler?

Çocuk ve Ergen Uzm. Psk. Çağla Akarsel, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, çocukların neden yalan söylediği konusunu ele aldı.

Gıynık Sosyal Medya

Çocuk ve Ergen Uzm. Psk. Çağla Akarsel, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, çocukların neden yalan söylediği konusunu ele aldı.

Yalanın korkunun bir ürünü olduğundan söz eden Akarsel, yalan söylemeyen çocuğun olmadığını ve hemen hemen belirli bir evrede çocukların mutlaka yalan söylediklerini ifade etti.

Akarsel, bu konuyla ilgili ebeveynlerin yapabileceklerinden bahsederek, katı ve sert bir tutum sergilememeleri gerektiğini, sebeplerini öğrenmek için gayret göstermelerini ve duygularını geri vermeleri gerektiğini aktardı.

İşte ebeveynlerin dikkatle okumaları gereken paylaşım şöyle:

“ÇOCUKLAR NEDEN YALAN SÖYLER?
Yalan korkunun ürünüdür !
Değerli Ebeveynler, Yalan söylemeyen çocuk yoktur. Hemen hemen her çocuk belirli bir evrede mutlaka yalan söyler. Ancak sizlere yalan söyleyen çocuklar ile ilgili bazı önerilerim var:
1. Katı ve sert bir tutum sergilemeyin. Ceza, rencide etmek, kızmak, aşağılamak gibi tutumlardan kaçının. Ağzına biber sürerim, bir daha söylersen sana küserim gibi sözler endişe, intikam alma, özgüven kırılması gibi şeylere sebep olabiliyor.
2. Sebepleri öğrenmeye çalışın. Ebeveyn olarak çocuğunuz hakkındaki ipuçlarını yakalamak sizin elinizde ! Sizden korktuğu için mi, ödüle veya sevginize ulaşmak için mi, uzun bir süre sizinle zaman geçiremiyorsa dikkatinizi çekmek için mi tüm bu sebepleri irdelemek çok kıymetli
3. Ona duygularını geri verin ! Yani evde canavar var diyen bir çocuğa yalan söylüyorsun, saçmalama, ne işi var bizim evde canavarın demek yerine şu an yalnız kalmak istemediğini anlıyorum. Sanırım bizimle/benimle zaman geçirmek bizi mutlu edecektir demek daha mantıklı olacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu