EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Çok yerinde bir tespit

Burada çok net ki her alanda karşımıza çıktığı gibi kaçak ekonomi de denetim dışında kalmış. Belli ki ülkeyi yönetenlerin böyle bir gailesi yok, yani kaçak ekonomi ile mücadele etmek gibi bir çabaları yok

Akademisyen Ekonomist Prof.Dr. Hasan Güngör, kaydı tutulmayan ekonominin yüzde 70’leri bulduğunu söyledi.

Doğru mu?

Doğru..

Prof Güngör, “Türkiye’de de bizde de kaydı tutulmayan ekonomi yüzde 60-70’leri buldu. İnsanlar, 150 bin sterlini nereden buluyor ve bu arabaları sürüyor. Bana bir tane iş kolu söyle ki 40 yaşın altında bu işi yapacak da karısına Lamborghini, Maserati ya da Bugatti hediye edecek” ifadelerini kullandı.

Hasan Hoca’m aslında ülkemizdeki durumu çok çok iyi tanımladı..

Bugün herkesin rahatlıkla gözlemleyebileceği bir gerçeklikten bahsetti bizlere..

Burada çok net ki her alanda karşımıza çıktığı gibi kaçak ekonomi de denetim dışında kalmış. Belli ki ülkeyi yönetenlerin böyle bir gailesi yok, yani kaçak ekonomi ile mücadele etmek gibi bir çabaları yok..

Dünya’nın hiçbir yerinde bu denli kolay  kayıt dışı kalmış kazançlar elde edilmez.

Örneğin bugün birçok Avrupa ülkesinde bir ev ya da araba almak istediğinizde, önce size o paranın nereden geldiği beyanını talep ederler.. Eğer bunun izahını yasal çerçeve içinde yapamazsanız sizin parasal  bütün  faaliyetlerinizi mercek altına alarak sorgularlar. Yani bizim ülkemizdeki gibi kayıt dışı, çantalarla oradan oraya taşınan paralar ile Avrupa ülkelerinin birçoğunda rahatça ticari eylemde bulunamazsınız. Kaldı ki yabancı bir ülkeye taşındıktan belli bir süre geçirmeden böyle yüksek rakamlar ödeyip mal, mülk sahibi olamazsınız..

İlla ki harcayacağınız meblağın izahını ilgili kurumlara vermekle mükellefsiniz. Aksi takdirde yaptığınız ticari faaliyetler takibe alınır ve bu paranın kaynağı nedir de böylesi bir harcamayı yapabiliyorsunuz sorgulaması yapılır. Elbette özellikle son son 10 yıldır ülkemize akın eden parayı bastırıp  belli aracılar eliyle mal, mülk edinen gerek yabancılar, gerekse yerli birtakım kişilerin icra ettikleri mesleklerinin getirisi olmayacak kadar piyasada  aşırı miktarda para döndürmeleri normal bir durum değildir.

Bütün bunların altında denetimsizlik bir yana görmezden gelme eğilimi olduğu da aşikardır, nitekim bizim ülkemizde  yasa dahi çıkarsalar, ülkeyi yöneten iktidara yakın duruyorsanız ve bu tür para trafiğinin içindeyseniz maalesef çok çok üzgünüm ama bu bizdendir deyip bir yolunu bulup kimse elini kolunu kıpırdatıp da kaynağı nereden geldiği belli olmayan paranın sorgulamasını yapmaz hele de o kişiler  seçim zamanı partilerine mali destek sağlıyorlarsa  gözler kapanır kulaklar tıkanır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu