EkonomiGenelKıbrısManşet

“Çoklu Vize” KKTC’yi vurur

KKTC’de turizm ve eğitim sektörü Türkiye’de başlatılan ikinci bir şok uygulama karşısında hem şaşkın hem çaresiz

LOKOMOTİF SEKTÖRLERİ ETKİLER

KKTC ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında ilk iki sırada gelen turizm ve eğitim, Türkiye’den ardı ardına alınan iki karar sonrasında büyük şok yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, ilgili birimlere gönderdiği bir yazı ile Türkiye üzerinden KKTC’ye seyahat etmek isteyen çok sayıdaki üçüncü ülke yurttaşlarından “çoklu vize” isteneceğini duyurdu. Kıbrıs’a seyahat edeceklerin kredi kartı kullanımına aşırı bir kısıtlama getirilmesinin ardından alınan bu karar şok etkisi yarattı. Her iki kararın da ülkenin lokomotif sektörlerini vuracağı vurgulanırken, KKTC yetkililerine “harekete geçin” çağrısı yapıldı.

ÜLKEYE SEYAHAT ZORLAŞIR

Çoklu vize sisteminin ülkeye seyahatleri zorlaştıracağına dikkati çeken Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) bunun özellikle üniversite öğrencilerinin seyahatini zorlaştıracağına işaret etti. KITSAB, 2-3 hafta önce uygulamaya giren bir BDDK (TC Bankacılık Devlet Düzenleme Kurulu) kararıyla KKTC’ye seyahat edeceklere taksitle bilet satma ve KKTC’de taksitli alışveriş yapma olanağının ortadan kaldırıldığı hatırlatılarak, ülkemizdeki turizm sektörünün bu kararlardan ciddi şekilde etkilendiği vurgulandı. Birlik tarafından hafta sonu kamuoyuna duyurulan çoklu vize uygulaması ile ilgili çalışmalara karşı dün itibarıyla girişim başlatılması bekleniyordu.

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

KITSAB tarafından yapılan açıklamada turizm sektörünün beklentileri şöyle dile getirildi: “İnsan kaçakçılığını önlemek amacıyla alındığını düşündüğümüz bu kararın uygulanmasında yaşanması muhtemel zorlukları azaltmak bakımından kararın ileri bir tarihte yürürlüğe girmesinin, geri dönüşlerde vize aranmamasının ve bu arada üniversitelerimizin kararı öğrencilerine duyurmasına olanak sağlanmasının zorunlu olduğunu düşünmekteyiz. Türkiye’den KKTC’ye seyahatlerde taksit yapılmamasını öngören BDDK kararının değiştirilmesi ve üç taksit uygulamasının devam ettirilmesi için gerekli girişimlerin yapılması beklentimiz de devam etmektedir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu