ÇevreDünyaManşetSiyasetToplum

COP 26: En zenginlerin karbon salımları iklim hedeflerini tehdit ediyor

Atmosfere en az karbon salan dünyanın en yoksul yüzde 50'si iklim krizinin bedelini en ağır şekilde ödüyor.

Avrupa’dan iki çevre kuruluşu tarafından hazırlanan araştırmaya göre, dünyanın en yoksul yüzde 50’sinin karbon ayak izi yine küçük kalacak ama gezegenin en zengin yüzde 1’lik nüfusunun toplam karbon salımı büyüyecek.

Dünyanın en zenginlerinin karbon salımlarının bu gidişle, gezegenin ısı artışını 1,5 santigrat derecede tutabilmek için her bir kişiye düşen ortalama salım miktarının 30 katına ulaşması bekleniyor.

Buna karşılık iklim değişikliğinden en büyük zararı kişi başına en az karbon salımı yapan, dünya nüfusunun daha yoksul yarısı, yani yoksul yüzde 50’si görecek.

Stockholm Çevre Enstitüsü ve Avrupa Çevre Politikası Enstitüsü’nün yaptığı araştırmanın sonuçları, İskoçya’nın Glasgow kentinde dünya liderlerinin iklim krizini konuşmak üzere toplandığı COP26 İklim Zirvesi sırasında açıklandı.

Araştırmayı yaptıran İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’dan Naftoke Dabi sonuçları, “Küçük bir elitin sanki atmosferi kirletmek için özel izni varmış gibi” diye yorumladı.

Dabi, “Dev boyutlardaki karbon salınımları, dünyanın dört bir yanında aşırı iklim olaylarını körüklüyor ve küresel ısınmayı sınırlamak için konulan uluslararası hedefleri tehlikeye atıyorlar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu