GenelKıbrısManşet

Çöplerini bırakıp terk ettiler

Koruma altında olduğu için koparılıp taşınması suç olan ‘Kum Zambağı’ yuvalarının bulunduğu Mehmetçik Halk Plajı’nın çöplüğü aratmayan görüntüsü tepki topladı

ÖZEL HABER

Koruma altında olduğu için koparılıp taşınması suç olan ‘Kum Zambağı’ yuvalarının bulunduğu Mehmetçik Halk Plajı’nın çöplüğü aratmayan görüntüsü tepki topladı

YAĞ TENEKELERİ, YAKIT ATIKLARI, PLASTİK BİDONLAR

Yaz sezonunun yavaş yavaş sona ermesiyle birlikte Mehmetçik Halk Plajı’nda su sporları işletmecileri de plajı terk etti. Su sporları işletmecilerinin plajı terk ederken geride çöplerini ve atıklarını bırakması bölge halkının tepkisine neden oldu. Ülkemiz kıyılarında yetişen nadir zambak türlerinden biri olan, koruma altında olduğu için koparılıp taşınması suç olan ‘Kum Zambağı’ yuvalarının bulunduğu Mehmetçik Halk Plajı’ndaki görüntü nedeniyle vatandaşlar, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi yönetimini ‘ihmalkarlıkla’ suçladı.

“KUM ZAMBAKLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ”

Mehmetçik Belediyesi’nin geçmiş yıllarda plajdaki kum zambaklarını koruma altına aldığını, ahşap bariyerlerle çevrelediğini kaydeden vatandaşlar, bu bariyerlerin de kaldırılarak kum zambaklarının görmezden geldiğini kaydeden bölge halkı, ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen bu değerli bitkinin tahribat görmesini engelleyebilmek adına normal şartlarda halkın bilinçlenmesi için uyarı ve bilgilendirme panolarının Kum Zambağının bulunduğu alanlara dikilmesi gerektiğini de savundu.

ENDEMİK VE KORUMA ALTINDAKİ BİTKİLERDEN

Kum zambakları, tüm Akdeniz ülkelerinde ve Karadeniz’in güney kıyılarında yetişir. Denize birkaç metre uzaklıkta olan bölgeleri seçerler genellikle. 10-15 santim boylarındadır. Dipten çıkan uzun mızrağı andıran 30-40 santim boyuna ulaşabilen yapraklarını kışın dökmez. Çok yıllık bir bitkidir. Bütün yıl plaj kumlarının altında beklerler ve yaz ortasında çok hızlı bir gelişmeyle çiçeklerini açarlar. Kum zambaklarının çiçek açma zamanı iklime ve hava şartlarına göre genel olarak yaz ortasından itibaren, sonbahar başına kadar olabilmektedir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ülkemizde genellikle yaz sonunda çok hoş kokulu çiçek açarlar.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN PARA CEZASI VAR

Kum Zambağı (Pancratium maritimum), 18/2012 Sayılı Çevre Yasası’nın 48(1) Maddesine “Flora, Fauna türleri ve Yaban Kuşlarının Korunması Tüzüğü”ne Göre koruma altında olan bitki türlerinden biri olup kasten koparılması, toplanması, yok edilmesi, sahip olunması, takas edilmesi veya satılması yasaktır. Yasaya aykırı hareket etmenin cezası Asgari Ücretin ¼ ü kadar para cezası uygulanır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu