KıbrısManşet

Çöplük yangınlarında ortaya çıkan dioksinler, kanser ve karaciğer hasarı gibi çok ciddi sağlık sorunları yaratabilir

Yangının zehirli dumanı Lefkoşa’nın doğusu ile Değirmenlik ve etrafındaki köyleri olumsuz etkiliyor

Çöplük yangınlarında ortaya çıkan dioksinler, kanser ve karaciğer hasarı gibi çok ciddi sağlık sorunları yaratabilir

 

YANGININ ZEHİRLİ DUMANI BÖLGEYİ SARDI… Ülke Ağırdağ’daki yangının şokunu atlatmadan Cumartesi akşamı saat 19.00 sıralarında Güngör çöplüğünde çıkan yangınla karşılaştı. Yangına, Lefkoşa İtfaiye Şubesi ekipleri müdahalede bulunmasına rağmen yangın dün akşam saatlerinde hala zehirli dumanını Lefkoşa bölgesine salmaya devam ediyordu. Dün, gün boyu havadan ve yerden müdahale edilmesine rağmen kontrol altına alınmayan yangının dumanı, özellikle Lefkoşa’nın doğusunu, Değirmenlik ve etrafındaki köyleri olumsuz etkiliyor. Duman, rüzgârın yönüne göre zaman zaman Ercan Bölgesi’nde de etkili oluyor.

 

ORMANA SIÇRAMA TEHLİKESİ DE VAR… Gazetemize konuşan yetkililer bölgede cam şişelerin patlaması nedeniyle bölgenin tehlike arz ettiğini, yangının ormana sıçrama tehlikesi bulunduğunu belirterek Orman Dairesi’ne bağlı ekiplerin hazır beklediği ifade edildi. Yangına dozerlerle de müdahale etmesine rağmen kontrol altına alınamadığına işaret eden yetkililer, yoğun dumanın ulaştığı bölgelerde kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını istedi.

 

ZEHİRLİ DUMAN BİRÇOK SAĞLIK SORUNU YARATIYOR… Sağlık uzmanlarına göre, çöplük alanının türüne ve içeriğine bağlı olarak, çöplük yangınlarından çıkan duman, solunum bozukluklarına ve diğer sağlıkla ilgili sorunlar oluşturabilecek tehlikeli kimyasal bileşikler içerir. Tüm yangınlarda olduğu gibi, çöplük alanları da yangında yoğun miktarda toksik duman ve gaz çıkışı oluyor. Çöplük yangınlarında önemli endişelerden biri dioksinlerin emisyonudur. Yüksek seviyedeki dioksinlere maruz kalındığında, kansere, karaciğer hasarına, deri döküntülerine, üreme ve gelişimsel bozukluklara neden olabilir.

 

YANGIN HABERLERİ DURMUYOR… Öte yandan, Ekim ayına gelinmesine rağmen başta insanların dikkatsizliği ve umursamazlığı olmak üzere, sıcak hava, yetersiz yağış gibi nedenlerden dolayı ülkenin dört bir tarafından yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Polis, geçtiğimiz Cuma gece yarısı, Ağırdağ’da, şiddetli rüzgârın etkisiyle, elektrik hatlarının birbirine temas ederek çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması sonucu meydana gelen yangında hasar tespiti ile ilgili açıklamada bulundu. Yangın sonrası yapılan incelemede, beş evin ve dört aracın zarar gördüğü tespit edildi. Aynı gece Lapta Otellerler Bölgesi’nde de yine şiddetli rüzgârın etkisiyle, elektrik hatlarının birbirine temas etmesi sonucu çıkan kıvılcımlar yangına neden oldu, yangında 5 dönümlük alan içerisindeki ağaçlar yandı. Dilekkaya köyünde dün sabah saatlerinde dağlık alanda çıkan bir başka yangında da çok sayıda ağaç yanarak zarar gördü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu