GenelKıbrısManşetSiyaset

“Çözüm istemeyen tarafa düşürüldük”

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Holguin ile görüşme sonrasındaki açıklamasına sert tepkiler geldi

Cumhurbaşkanı Tatar’ın Holguin ile görüşme sonrasındaki açıklamasına sert tepkiler geldi

CTP Başkanı Erhürman, “İki eşit ‘lider’ arasında gerçekleştirilecek ‘BM gözetiminde liderler arası’ diyalog dahi reddediliyor”

“Eşit uluslararası statü isteği, Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesiyle, hak ve çıkarlarıyla bağdaşmıyor”

“EŞİT ULUSLARARASI STATÜ”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (BMGS) Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önceki gün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı kısa açıklama büyük yankı yarattı. Holguin, KKTC’nin “eşit uluslararası statü” ön şartına atıfta bulunarak, Tatar’ın “pozisyonunu yinelediğini” söylemişti. Tatar da görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Lideri ve Holguin ile aynı masada bulunmayacağını ortaya koyan, “ ‘Liderleri buluşturalım, liderlerle bir diyalog oluşturalım’ şeklindeki baskılara asla müsaade etmeyeceğini” söyledi. Tatar’ın bu açıklamalarına ise tepki yağdı.

SERT ELEŞTİRİLER GELDİ

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Tatar’ı sert bir dille eleştirerek, Kıbrıs Türk halkının çözüm istemeyen taraf konumuna düşürüldüğünü belirtti. ‘Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ise Tatar’ın Holguin’in önerilerini görüşmeyi, müzakere etmeyi reddettiğini savunarak, Tatar’a istifa çağrısı yapılan açıklamada, çözüme ve barışa karşı sorumluluğu olan sendika, siyasi parti, oda ve birliklere Tatar’a karşı tavır koymaya davet edildi.

FEDERASYONDA EŞİTLİK VAR

Erhürman açıklamasında, “federasyonda eşit uluslararası statü” bulunduğunu, federal devlette yetkilerin, siyasi eşitlik temelinde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından paylaşılacağını hatırlattı. Erhürman, şöyle devam etti: “Bugün ‘eşit uluslararası statü’, müzakerelerin başlamasının ön koşulu olarak ileri sürülmekte, bunun KKTC’nin tanınması talebi anlamına gelmediği de belirtilmekte, sonuç olarak bırakın ‘gerçekçi olmayı’, ne olduğu dahi anlaşılamayan bir ‘ön şart’ ileri sürülmektedir.”

“ÇÖZÜMÜ İSTEMEYEN OLDUK”

Tufan Erhürman, iki eşit ‘lider’ arasında gerçekleştirilmesi önerilen ‘BM gözetiminde liderler arası’ diyaloğun dahi reddedildiğini belirttiği açıklamasında, “Bu, çözüm iradesi açık olan Kıbrıs Türk halkını olumlu anlamda hak etmediği ‘çözüm istemeyen taraf’ statüsüne indirgemekle kalmamakta, Annan Planı’ndan Crans Montana’ya kadar çözüme karşı ayak sürüyen Kıbrıs Rum liderliğini de hak etmediği “çözüm isteyen taraf” statüsüne çıkarmaktadır” dedi. “Eşit uluslararası statü” isteğinin Kıbrıs Türk halkının iradesiyle, hak ve çıkarlarıyla bağdaşmadığını söyleyen Erhürman, bu ön koşulun derhal terk edilmesi gerektiğini savundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu