DünyaGenelKıbrısManşet

Çözümde ‘ticari iş birliği’ iddiası!

BM’nin ‘Kıbrıs’ta çözüm’ olarak yan yana iki komşunun iş birliğini ileri götürmeye, AB’nin de buna yardımcı olmaya çalıştığı ileri sürüldü

İki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinden komşuların ticari işbirliğine kayma olduğu savunuluyor

“Tarafların ticari ilişkilerinin güçlenmesi çözüm zeminiyle ilgili derin uçurumu kapatır mı?”

 

YAN YANA YAŞAYAN 2 TOPLUM…

Birleşmiş Milletler’in (BM), resmî söylemleri, tavsiyeleri ve eylemleri ile Kıbrıs sorununda ticari ortaklık görüntüsü şekillendirerek, artık arzu edilen çözümün yan yana yaşayan iki komşu arasında bir iş birliği olduğu intibası yarattığı ileri sürüldü. Avrupa Komisyonu’nun da bu görüntüye yardımcı olduğu iddia edildi. Haftalık Kathimerini gazetesi, BM’nin bu tavrının Genel Sekreter’in Barış Gücü ile ilgili raporlarında bariz göründüğünü, Avrupa Komisyonu’nun da Rum yönetimine Yeşil Hat üzerinden Güney’e, oradan da Avrupa geneline gidecek hayvansal olmayan işlenmiş Kıbrıs Türk ürün listesini genişletmesi için ağır baskı yaptığını yazdı.

 

YEŞİL HAT TİCARETİ BASKISI…

Rum yönetiminin kısa süre önce Yeşil Hat üzerinden ticareti yapılan (hayvansal olmayan) işlenmiş 8 kalem ürüne iki aşamada onay vermesiyle “iştahı kabaran” Avrupa Komisyonu’nun (Rum yönetiminin) önüne iki ürün listesi daha koyarak bunların derhal ve ekspres prosedürlerle onaylamasını istediğini yazan gazeteye göre, “Bütün bu çaba; Kıbrıs sorununun, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinden komşular arasında ticari iş birliğine kaymasına gönderme yapıyor.” Komisyon’un ilk listesinde paketlenmiş zeytin ve meyve suyu, ikinci listesinde şarap, zivania, sucuk (üzüm/harnup sucuğu), dondurma sorbe ve bisküvi yer aldığı belirtildi.

 

TİCARETLE DERİN UÇURUM KAPANMAZ…

Ada içi ticarete odaklanılmasının ancak, çözümü destekleyici işlemesi halinde anlam ifade edeceği, pratikte bunun görülmediği kaydedilen haberde, “Bu da ticari ortaklık pratiğinin Kıbrıs sorununun özünün çözümünün yerine geçme eğilimi sonucunu doğuruyor” denildi. Haberde, özetle şunlar da yer aldı: “Keza tarafların ticari ilişkilerinin güçlendirilmesinin çözüm zeminiyle ilgili derin uçurumu kapatmaya yardımcı olacağı da kuşkuludur. BM bu uçurumu, Türk tarafının iki ayrı devlet çözümüne yaklaşmak hedefiyle, iki bölgeli iki toplumlu federasyon yetkilerinden cayarak bizzat kapatmak niyetinde görünüyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu