GenelManşetSiyasetTürkiye

“Çözümü savunmak vatan hainliği değil”

CHP Genel Başkanı Özel’den Kıbrıs sorunu konusunda Türkiye’deki ezberleri bozan bir açıklama geldi

CHP Genel Başkanı Özel’den Kıbrıs sorunu konusunda Türkiye’deki ezberleri bozan bir açıklama geldi

İKİ DEVLETTEN TAVİZ SİNYALİ Mİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Kıbrıs’ta bir çözümü savunmanın, vatan hainliği gibi nitelendirilebileceği süreçlerin çoktan geride bırakılması gerekiyor” açıklaması, büyük yankı yarattı. Özel’in bu açıklaması, bazı çevreler tarafından, “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm siyasetinden taviz mesajı” olarak yorumlandı. T24’den Cansu Çamlıbel’e konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yıllardır Kıbrıs sorunu konusunda net bir görüş ortaya koymayan CHP açısından yeni bir gelişme oldu.

 “VATAN HAİNLİĞİ DEMEMEK LAZIM”

“Kıbrıs meselesini CHP’nin konuşmaktan kaçtığı meselelerden biri olmaktan çıkarmak gerektiğini” söyleyen Özel, şöyle devam etti: “Kıbrıs’ta çözüm noktasında atılacak adımlar konusunu Cumhuriyet Halk Partisi hep başkalarına bıraktı. Konuşmak, tartışmak, desteklemek yerine izleyen bir pozisyonda kaldı. Bugün artık gelinen noktada böyle bir lüksümüz yok. Kıbrıs’ta bir çözümü savunmanın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini savunmanın vatan hainliği gibi nitelendirilebileceği süreçlerin çoktan geride bırakılması gerekiyor. Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs’ın hep birlikte Avrupa Birliği’nde yer alabilmesini oturup konuşmamız lazım. Bu konuda cesaret göstermemiz lazım.”

“UBP, CHP’YE BİR HEYET GÖNDERSİN”

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yılında berberinde Kıbrıs gazileri ile KKTC’ye gelecek olan CHP Genel Başkanı Özel’in “yıllardır tekrarlanan ezberlerin dışındaki” bu açıklamaları, Türkiye ve KKTC’de milliyetçi kesimler tarafından tepkiyle karşılandı. İki devletli çözümü destekleyen kesimler, Özel’in açıklamasını “İki devletli çözüm siyasetince zarar verici” olarak nitelendirerek, bu tür söylemlerin, Kıbrıs müzakere tarihini bilmemek olduğu iddiasında bulundu. Bu kesimler ayrıca, Ulusal Birlik Partisi’nin bir heyet oluşturarak Ankara’ya göndermesi ve iki devletli çözüm siyasetinin CHP’ye anlatması önerisinde de bulundu.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu