GenelKıbrısManşetSiyaset

CTP Milletvekili Barçın: “Ürünlerdeki fiyat farklılığını engelleyen hangi mevzuatınız var?”

 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ekonomist Devrim Barçın, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun “market denetimlerini bizzat yapacağım” açıklamasını değerlendirdi.

Ada TV’de Mine İçsel’e konuşan Barçın, Sucuoğlu’nun denetimlerinin düzenlenemeyen mevzuatlar sebebiyle yalnızca sembolik olabileceğini söyleyerek; “Başbakan neyi denetleyecek?Hangi yasaya göre neyi denetliyorsunuz” diye sordu.

Sözde denetim sonucu karşılaşılacak fiyat farklılıkları konusunda dahi yapılacak bir yaptırım olmadığına da dikkat çeken Barçın:Bir markette bir ürünü 50 TL’ye diğer bir markette aynı ürünü 10 TL’ye gördün diyelim. Ne yapacaksınız? Ne yapabileceksiniz? Buna engel bir mevzuatın mı var senin? dedi.

Piyasanın ucuzlatılabilmesi adına azami kar marjının belirlenmesinin gerektiğine dikkat çeken BArçın, konu ile ilgili yapılması gerekeni şöyle anlattı:

“Mal ve hizmetler yasamız var bizim. Bu yasa size yetki veriyor; bazı ürünlerde azami kar marjının belirlenmesi yetkisini veriyor yasa Bakanlar Kurulu’na. Üst bir fiyat ya da narh değil; azami kar marjı koyacaksınız. Her market o ürüne sizin belirlediğiniz kadar kar marjı koyabilecek böylecek. Böyle bir karar üreteceksiniz. O kararı üretirsiniz sonra ona uyuluyor mu diye onu denetlersiniz? Şimdi fahiş fiyat bulunsa bile yaptırımı yok. Denetim; yasaya aykırı bir işlem var mı yok mu onun denetlenmesi demektir. Biz de bunun mevzuatı yok ki?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu