KıbrısManşetSiyaset

CTP’nin tavrı çok önemli

Hükümeti kurma görevini alan UBP Başkanı Sucuoğlu, sırası ile YDP, DP, HP ve CTP ile görüştü

Hükümeti kurma görevini alan UBP Başkanı Sucuoğlu, sırası ile YDP, DP, HP ve CTP ile görüştü

KOALİSYON MANZARASI ŞİMDİLİK NET DEĞİL!

İlk ziyaret turunu yorumlayan siyasi çevrelere göre şu anda net bir koalisyon olasılığı ortaya çıkmadı

YDP VE DP HAZIR, HP İSTEKLİ, CTP TEMKİNLİ… 23 Ocak seçimlerinden 24 vekille ilk sırada çıkan ve hükümeti kurma görevini alan UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ile “koalisyon takımı”, Sırasıyla 2 vekilli YDP, 3 vekilli DP, 3 vekilli HP ve 18 vekilli CTP yetkilileriyle hükümet ortaklığını görüştü. Birinci tur görüşmeleri sonrasında yapılan açıklamalara bakıldığında gerek YDP gerekse DP’nin hükümette yer almaya can attığı, HP’nin isteğinin yüksek seviyede olduğu, CTP’nin ise daha temkinli hareket ettiği dikkati çekiyor. Siyasi çevreler ilk tur sonunda ortaya çıkan görüntünün net olmadığını vurguluyor. 29 milletvekilli UBP-DP-YDP koalisyonunun sıkıntısız kurulabileceğine işaret eden siyasi çevreler, UBP’nin planında bu oluşumun tüm olası hükümet modelleri arasında “ilk sırada yer almadığını” da hatırlatıyor. Siyasi çevreler, gelecek hafta koalisyon manzarasının da daha da netleşeceğini belirtiyor.

CTP’NİN TAVRI ÇOK ÖNEMLİ… Ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal yıkım, artan suç oranları, ardı ardına gelen ve gelecek olan zamlara karşı halkın yüksek sesli tepkisi ile CTP’nin son seçimde yakaladığı yükseliş eğilimi UBP kurmaylarını tedirgin ediyor. Geçmişte “olsun da nasıl isterse olsun” diyerek hükümette kalmaya büyük efor harcayan UBP, “başarısızlığa mahkûm” oluşumlara gitmek istemiyor. Erken seçim öncesindeki UBP-DP-YDP koalisyonundaki çalkantılar ve Mecliste yaşanan nisap krizleriyle çalışamayan bir hükümet haline gelen bir oluşumdan uzak durmak isteyen UBP’nin gönlü 1’er bakanlık vererek DP ve HP ile koalisyonda. Ancak, ülkenin içinde bulunduğu kaos ortamı, güçlü bir UBP-CTP koalisyonuna işaret ediyor. UBP nereye kadar geri çekilebileceğini CTP’ye yazılı olarak sundu. CTP yetkili kurulları bunları ele alarak, karar verecek. Devamsa Pazartesi görüşmeler sürdürülecek, tamamsa UBP başka yol arayacak.

GÖZDEN KAÇMADI:

UBP heyetinin partilerle yaptığı görüşmeler YDP ile yaklaşık 50 dakika, DP ile yaklaşık 45 dakika, HP ile yaklaşık 1 saat ve CTP ile yaklaşık 1,5 saat sürdü.

UBP heyeti CTP heyetiyle yaptığı görüşmeden sonra partinin fikirlerini içeren bir yazılı metin de sunduklarını açıkladı. Diğer partilerle yapılan görüşmelerde bu unsurdan söz edilmedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu