ManşetSağlıkSpor

Cüce Palmiye

“Maca, tribulus” filân derken bu da son kıyağımız olsun konu alandaki meraklı arkadaşlarımıza; ‘Cüce Palmiye (Serenoa Repens/Saw Palmetto)

“Maca, tribulus” filân derken bu da son kıyağımız olsun konu alandaki meraklı arkadaşlarımıza; ‘Cüce Palmiye (Serenoa Repens/Saw Palmetto)’; Özellikle Kuzey Amerika’da yerliler arasında büyük ilgi görmüş bir bitki meyvesi. Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Doğusu’na özgü bodur bir ağaç olan cüce palmiyenin ayırt edici özelliği de yelpaze şeklindeki yapraklarıymış. Geniş, el değmemiş cüce palmiye ormanları geçmişte Florida’nın, Georgia’nın ve bölgedeki diğer şehirlerin kıyı şeritlerinin yüzlerce kilometresini kaplıyormuş.

Neyse, cüce palmiyenin zeytin büyüklüğünde ve şeklinde olan mor meyveleri, 1200 yıl öncesinden itibaren yerli Amerikan topluluklarının vazgeçilmez besinlerindenmiş. Yerleşimciler bölgeye geldiklerinde cüce palmiyeyi diyetlerine eklediler ve meyveleriyle hayvanlarını beslediler. Aynı zamanda yerli toplulukların cüce palmiyeyi özellikle idrar yolu şikayetleri için kullandıklarını gözlemlediler.

1800’lerin sonlarında bitki ABD konvansiyonel tıbbında yerini bulmaya başlamış. 1990’larda özellikle prostat sorunları için bitki uzmanları tarafından önerilmeye başlanmış. Çok uzun zamandan beri idrar yolu, sindirim ve dizanteri şikayetleri için; aynı zamanda bir afrodizyak, balgam sökücü, antiseptik ve genel sağlığı güçlendiren bir tonik olarak tavsiye edilmekte.

Faydaları mı? Şöyle ki; 1. Üreme Sağlığını Korur; Menopoz sonrasında yaşanan üreme organlarının zayıflama durumu, cüce palmiye ile bir süre daha ertelenebilir… Yaşın ilerlemesi ve menopozun etkisi ile aktif mesane sistemi oluşur… Bu durum bazen idrar kaçırmaya neden olabilir. Cüce palmiye üreme organlarının sağlığını koruyarak, yaşlanmaya bağlı etkileri önler… İdrar yolunu ve organını koruduğu için böbrek taşı riskini de en aza düşürür… 2) Testosteron Hormonu İçin Etkilidir; Cüce palmiye, vücudun salgılaması gereken testosteron hormonu için faydalıdır… Erkeklerdeki saç dökülme problemine çaredir ve cinsel dürtülerin oluşmasında rol alır… Yorgunluğu, saç dökülmesini, ruh yorgunluğunu cüce palmiye ortadan kaldırır ve daha mutlu bireylerin oluşmasını sağlar… 3) Prostat Kanseri Riskini En Aza İndirir; Cüce palmiye bitkisinin üzerine yapılan araştırmalar, prostat kanserini ortadan kaldırma yönündedir… İdrar yollarını koruma görevi bulunan cüce palmiye, eğer düzenli olarak tüketilirse prostat kanserini ortadan kaldırır(mış)…

Belçika’da prostat hastalarına tablet şeklinde düzenli olarak cüce palmiye bitkisi verilmiş. Yaklaşık 3 aylık kullanım sonrasında hastalığın %88 azaldığını belirtmişlerdir. Özetle iyisi mi; Siz en iyisi bir konu alan uzmanına başvurun a dostlar. Sağlıkla.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu