EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Cumhurbaşkanı Tatar: “Anastasiadis, çok büyük bir sıkıntı içerisinde olduklarını söyledi”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin 23. Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'de ev karantinasına geçileceğini vurguladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin (KTTB) 23. Genel Kurulu’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, Covid-19 pandemi sürecinde, olağanüstü koşullarda gösterdikleri fedakar çalışma ve başarıdan dolayı tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, “Hepinize hürmet ederim” dedi.

Pandemi sürecinde doğru kararlar alıp, önce sağlık sonra ekonomi diyerek bugünlere gelindiğini ifade eden ve Sağlık Bakanı ile ekibine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bütün dünyaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde böyle sıkıntılı bir süreci çok iyi yönetebilecek bir kapasitenin olduğunu gösterebildik. Bu da işte devlet olmanın bir erdemi, devlet olmanın bir gereğini yapabilmek, buna göre bütün dünyaya buradan mesaj vermek bizler için çok anlamlıydı, çok önemliydi. Hep birlikte bunu başardık. Bütün emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Güney Kıbrıs’ta günlük 200 civarında vaka olduğunu, Rum lider Anastasidis ile yaptığı görüşmede, Rum liderin “çok büyük bir sıkıntı içerisinde olduklarını” söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de ev karantinasına dönüleceğini kaydetti.

Sağlık altyapısının Türkiye’nin desteği, özel sektörün de yatırımalar ile güçlenmeye devam etiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, yurt dışında görev yapan çok iyi Kıbrıs Türkü doktorlar olduğunu, doktorların zamanla ülkeye dönerek ülke insanına sağlık hizmetini en iyi şekilde vermesinin önemli olduğunu kaydetti.

Acil Durum Hastanesi’nin 15 Kasım’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile açılacağını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Böyle güzel bir hastaneye kavuşacağımız için çok mutluyuz” dedi.

Yakın zamanda hayatlarını kaybeden Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin kurucularından Kaya Bekiroğlu’na, Türk ve Avrupa üroloji camiasının saygın isimlerinden Prof. Dr. Sedat Tellaoğlu’na ve hayatını kaybeden diğer sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Tatar, her zaman doktorların ve tüm sağlık çalışanların yanında olduklarını, sağlığı siyasetin dışında, her şeyin üstünde tuttuklarını söyledi.

PİLLİ: GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN BU YANA SAĞLIKTAKİ ALTYAPI SIKINTILARININ GİDERİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRMEKTEYİZ

Sağlık Bakanı Ali Pilli de , Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin (KTTB) 23. Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yaptı.

“Göreve geldiğimiz günden bu yana sağlıktaki altyapı sıkıntılarının giderilmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diyen Pilli, “Bildiğiniz gibi göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikle batı nil virüsü, daha sonra Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangın, hemen ardından ise tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile mücadele etmekteyiz.” Dedi.

Ali Pilli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu an itibariyle gerek hükümetin ve sağlık bakanlığı’nın yerinde ve zamanında aldığı kararalar,  gerekse halkımızın kurallara uyması ile önemli ölçüde bir başarı elde etmiş bulunmaktayız.

Kuşkusuz bu mücadelenin en büyük kahramanları  bu sürede özveri ile bizlere desteklerini esirgemeyen, her koşulda gece gündüz demeden emek sarf eden  değerli sağlık çalışanlarımızdır.

Bu süreç içerisinde önemli bir sivil toplum örgütü olan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği covid-19 salgını ile ilgili alınması gereken önlemler konusunda halkımızı bilinçlendirmeye yönelik olarak yapmış oldukları yayınlar ve bu konudaki görüşleri, maddi destekleri ile büyük katkılar sağlamıştır.

Covid-19 salgını ile mücadele ettiğimiz bu süreçte Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti tarafından tamamen hibe olarak yapılan ve çok kısa bir süre içerisinde tamamlanan Acil Durum Hastanesi ( Pandemi Hastanesi) 15 Kasım’da TC Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın katılım ile açılacaktır. Hastanede yer alacak tüm tıbbi ekipman ve gerekli tüm donamım Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanmıştır. Yine 5 ambulans da hibe olarak verilmiştir.

Aynı zamanda hastanede görev alacak sağlık çalışanlarının istihdamı için gerekli adımları da atmış bulunmaktayız.

Bunun yanında Girne Amerikan Üniversitesi’nden almış olduğumuz ve yarım kalan hastanenin parası bloke edilmiş olup, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacaktır. İnşaatı devam etmekte olan ve yarım kalan Güzelyurt Hastanesi’nin önümüzdeki yıl içerisinde  tamamlanmasını hedeflemekteyiz.

Tamamen Türkiye Cumhuriyeti tarafından hibe edilecek olan 500 yataklı yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin projesi tamamlanmış olup, 2020 Nisan ayında hayata geçmesi için tüm hazırlıklar tamanlanmış, gerekli tüm planlamalar yapılmıştır.

Sağlık çalışanlarının  özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilşmesi ve  sağlık hizmetlerinde büyük önemi olan yasa çalışmalarının hızlanması  yine önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği ülkemizin en önemli meslek örgütülerinden biridir. Yeni seçilecek birlik yönetiminin de bu süreçte  sağlık alanında ülkeye en iyi şekilde hizmet edeceklerine inancım sonsuzdur. Tabipler Birliği’nin  işbirliğinde toplum sağlığı için birçok önemli projeye imza atacağımızdan kuşkum yoktur.

En önemli hedefimiz topluma ülkeye sağlıklı bir ortam yaratmak kaliteli sağlık hizmeti sunmaktır. İşbirliği içinde sağlıklı toplum adına önemli adımlar atmaya devam etmekte kararlıyız.  Bu vesile ile  yeni seçilecek birlik yönetimine başarılar diler, sağlık alanında ülkeye en iyi şekilde hizmet edeceklerine inancımı bir kez daha dile getirerek saygılar sunarım.

Bakan Pilli konuşmasında göreve geldiklerinden bu yana yapmış olduğu icraatları da şu şekilde sıraladı:

” Lefkoşa devlet hastanesi yangından sonra kısa sürede tamir edildi  hizmete  sunuldu ve birçok servis yenilendi. Ayaktan tanı merkezinin tüm odaları yoğun bakım olarak kullanılacak  şekilde yeniden yapılandırıldı.1 hafta içerisinde sadece covid-19 hastaları için hibelerle tomografi içerisine kuruldu. Psikiyatri hastanesinin kullanılmayan bir bölümü ilgili servislerin kullanimina verildi. Amatem binasının karkası bitirildi ve ihaleye hazırlandı. Güzelyurt Hastanesi 3. Etap ihalesi yapıldı ve sonuna yaklaşıldı. Girne hastanesi satın alınıp 63 mılyon ile ihaleye çıkıldı.  İç donanım için TC kaynağı olarak 10.5 milyon tl kaynağımız vardır. Diş hekimliği hizmetleri yeni bölümü yapıldı ve önümüzdeki günlere hizmete başlayacak.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu