DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Cumhurbaşkanı Tatar: İki eşit egemen devlet talebimizi detaylı şekilde anlattık

"İki eşit egemen devlet talebimizi detaylı şekilde anlattık. Benim konuşmam 40 dakika kadar sürdü. Benden önce Rum Lider Nikos Anatasiadis konuştu ve bilahare garantör devletlerin Dışişleri Bakanları konuşma gerçekleştirdi" diyen Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres gerekli notlarını aldı ve bilahare ikili görüşmelere geçilecek, daha sonra süreci değerlendireceğiz" şeklinde konuştu


Cenevre’de tüm gün devam edecek olan 5+BM gayrıresmi Kıbrıs toplantısının ilk oturumu sona erdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlığındaki toplantı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab katılımıyla gerçekleşti.

“İKİ EŞİT EGEMEN DEVLET TALEBİMİZİ DETAYLI ŞEKİLDE ANLATTIK”

Toplantının ardından ikamet ettiği otele dönüşünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantıya ilişkin detayları aktardı. “İki eşit egemen devlet talebimizi detaylı şekilde anlattık. Benim konuşmam 40 dakika kadar sürdü. Benden önce Rum Lider Nikos Anatasiadis konuştu ve bilahare garantör devletlerin Dışişleri Bakanları konuşma gerçekleştirdi” diyen Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres gerekli notlarını aldı ve bilahare ikili görüşmelere geçilecek, daha sonra süreci değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

“POZİSYONUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Anastasiadis kendi açısından değerlendirmeler yaptı ve Guterres çerçevesin göre, bıraktığı yerden devam etmek istediğini savundu. Biz de kendi görüşlerimizi ifade ettik” diyerek, “Kendi pozisyonumuzda bir değişiklik yoktur, olmayacaktır da” dedi.

“HERKES HAKLILIĞIMIZIN FARKINDA”

“Crans Montana sürecinden bu yana çok şeyin değiştiğini, şartların değiştiğini vurguladık Ta 1960’lı yıllardan başlayıp Annan Planı döneminde olanlar, Crans Montana döneminde yaşananları, Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkları anlattık ve benim o ortamda bunları anlatmamla birlikte oradaki havayı kokladığımız zaman herkesin ne kadar haklı olduğumuzun farkında olduğunu gördük” diyen Cumhurbaşkanı, Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na da teşekkür etmek istiyorum. Yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk tarafının pozisyonuna destek vermiştir” diyerek, toplantının bu şekilde sona erdiğini belirtti.

“POZİSYONUMUZU BİLEREK DAVET ETTİ”

“Genel Sekreter bizi buraya davet ederken bizim pozisyonumuzu bilerek bizi davet etmiştir. BM parametreleri yerinde duruyor ama bize yaptığı açıklamada, iki tarafı bir araya getirmek için şartları zorladığını vurguladı” diyen Tatar, “Biz pozisyonumuzdan geri adım atmayacağız, ayrıca toplantıda hiçbir belge de sunmadık” sözlerini de açıklamasında vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu