KıbrısManşetSiyaset

Cumhurbaşkanı Tatar: Türk tarafının vizyonunu ciddiyetle ortaya koyduk

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasındaki ikili görüşmeyle başladı

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs konulu konferans, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasındaki ikili görüşmeyle başladı. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede, Tatar’a KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve müzakere heyeti yetkilileri eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ikamet ettiği otele dönüşünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada görüşmeyi değerlendirdi. Türk tarafının vizyonunu ciddiyetle ortaya koyduğunu ve bu vizyondan geri adım atmayacağını söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreter’in sürece hakim olduğunun altını çizerek bugünkü görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini söyledi.

Bu akşam KKTC saatiyle 21.45’te BM Genel Sekreteri, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere heyet başkanları onuruna bir resepsiyon verecek.

Yarın sabah 11.00’de tüm tarafların yer alacağı bir açılış toplantısı gerçekleştirilecek ve 5+1 formatta toplantılar başlayacak.

DOĞRUYOL: CUMHURBAŞKANI TATAR’IN BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES İLE GÖRÜŞMESİ, YAPICI VE SAMİMİ BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Berna Çelik Doğruyol, Cenevre’de başlayan 5+BM gayriresmi konferansı çerçevesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin, yapıcı ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini kaydeden Doğruyol, görüşmenin bir buçuk saat sürdüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın, muhatabına, yarım asrı aşkın bir süredir başarısız bir şekilde süren Kıbrıs konusuna ilişkin bir uzlaşı sağlanmasına yönelik iki taraf arasında ortak zemin arayışıyla 5+BM gayrı resmi toplantısını düzenlediğinden ötürü teşekkür ettiğini ifade eden Doğruyol, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın  Guterres’in ‘bu sefer farklı olmak zorundadır’ görüşüyle hemfikir olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanının görüşmede  ‘Aynı şeyi yaparak farklı bir sonuç elde edilemeyeceğine’ vurgu yaptığını ifade eden Sözcü Doğruyol açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız, uzun yıllardır görüşülen ve bir sonuç alınamayan federal zemindeki müzakerelerin, Kıbrıslı Türkler aleyhine kurgulanan ve ‘kabul edilemez’ görülen statükoyu devam ettirmekten başka bir amaca hizmet etmediğini de dile getirdi.

Bu şartlar altında, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki Devlet’in iş birliği zemininde olan uzlaşı vizyonunun, oyunun kurallarını olumlu yönde değiştiren, ileriye dönük ve gerçekçi bir uzlaşı zemini olduğunu anlattı” ifadelerini kullandı.

Doğruyol, tarihi bir dönüm noktası niteliğinde olan görüşmede, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yeni bir sayfa açarak, ilk kez, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü konusundaki pozisyonunu dile getirerek kayda geçirmiş olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu