KıbrısManşet

Meclisi’nin olağanüstü toplantısında hem içerde hem de dışarıda tansiyon bir çok kez yükseldi

UBP-DP-YDP hükümeti, muhalefetin ve sendikaların “Yasa tasarısını komiteye geri çekin” çağrılarına karşı ısrarlı tutumundan vazgeçmedi ve sabah saat 05.00’te "Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel Yasa Tasarısı"nı oy çokluğu ile onayladı.

UBP-DP-YDP hükümeti, muhalefetin ve sendikaların “Yasa tasarısını komiteye geri çekin” çağrılarına karşı ısrarlı tutumundan vazgeçmedi ve sabah saat 05.00’te “Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel Yasa Tasarısı”nı oy çokluğu ile onayladı

MECLİS’TE ‘OLAĞANÜSTÜ’ GÜN

Cumhuriyet Meclisi’nin olağanüstü toplantısında hem içerde hem de dışarıda tansiyon bir çok kez yükseldi, belediye emekçileri ve polisler karşı karşıya geldi

BELEDİYE SAYILARINI 18’E DÜŞÜRECEK YASA TASARISI ONAYLANDI…
Cumhuriyet Meclisi’nde 17 saat devam eden Genel Kurul toplantısının sonunda; Cumhuriyet Meclisi dışındaki belediye emekçilerinin sert eylemi ve Cumhuriyet Meclisi içerisinde ise CTP’li vekillerin tüm tepki ve eleştirilerine rağmen, “Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel Yasa Tasarısı” oy çokluğu ile onaylandı. Cumhuriyet Meclisi’nin dışında ve içerde gün boyunca yükselen tansiyon ve artan gerilime kulak tıkayan UBP-DP-YDP hükümetine mensup vekiller, 28 olan belediye sayısının 18’e düşürülmesini öngören yasa tasarısına onay verdi.

ERHÜRMAN: 1 EYLÜL’DEN İTİBAREN MEMLEKETTE BELEDİYE KALMAYACAK… CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel Yasa Tasarısı’nın Anayasa’ya aykırı, yanlış ve uygulanabilir olmadığına dikkat çekti. Sürecin demokrasi dışı yönetildiğine vurgu yapan Tufan Erhürman, 1 Eylül’den itibaren memlekette belediyenin kalmayacağına işaret etti. Belediyelerin sayısının tamamen siyaseten belirlendiğinin altını çizen Erhürman, Meclis’te bunların konuşulmasının da utanç verici olduğuna vurgu yaptı. Komitede tasarı görüşülürken Anayasaya aykırılık olan maddelere yönelik uyarılarda bulunduğunu söyleyen Erhürman, yasa tasarısını Meclis’te düzeltmenin mümkün olmadığını, onlarca maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek, komiteye geri çekilmesini talep etti fakat Erhürman’ın bu talebi hükümet tarafından kabul görmedi.

“BU DEVLETİ BATIRMAK İÇİN DAHA NE YAPACAKSINIZ”… “Tasarı bu gece geçse ne olacak, mahkemeye gideceğiz… Bu devleti batırmak için daha ne yapacaksınız” diyen Erhürman, tasarıların direkt meclise değil komiteye gitme sebebinin bilirkişilerin yanlışlıklarının düzeltmesi olduğunu, 8 maddenin Genel Kurul’da düzeltilemeyeceğini söyledi. 10 maddeyi doğru ve Türkçe yazamayanlara halkın nasıl güveneceğini soran Erhürman, “Bunun altından hiç kimse hiçbir belediye kalkamaz” dedi.

CTP’Lİ VEKİLLER KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİ… Erhürman, Töre’nin iç tüzüğe göre konuşma süresini aştığını hatırlatması üzerine, “Anayasaya uymayan ülkenin iç tüzüğe mi uyacağını” sordu. Erhürman’ın konuşması sırasında diğer CTP milletvekilleri de kürsünün önüne gelerek konuşmayı öyle dinledi. Meclis Genel Kurulu, hükümet partileri vekillerinin toplantıyı terk etmesinin ardından CTP vekillerinin konuşmaları ile devam etti. Erhürman’ın hükümeti göz göre göre demokrasiyi ve Meclisi ayaklar altına almakla suçlaması üzerine bazı iktidar vekilleri de ayağa kalkarak kürsünün önüne gitti, vekiller arasında tansiyon yükseldi. CTP milletvekilleri Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin oturumu kapatmasını isterken, Töre milletvekillerini meclis iç düzenine uymaya davet etti. Töre’nin uyarılarına rağmen Milletvekilleri yerlerine oturmadı.


SENDİKALARIN EYLEMİNDE TANSİYON YÜKSELDİ, ARBEDE YAŞANDI… Belediyelerde örgütlü sendikalar DEV-İŞ, BES ve Mağusa Türk Genel-İş, Meclis önünde eylem gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meclisi çevresindeki birçok yol iş araçlarıyla trafik akışına kapatıldı. Meclis önünde belediyelerde örgütlü sendikaların eyleminde, belediyelere ait iş araçlarının Meclis önüne çekilmeye çalışıldığı sırada polisin müdahalesi üzerine, kısa süreli arbede yaşandı. Gün boyunca devam eden eylemde zaman zaman polis ile eylemciler arasında tansiyon yükselirken, Cumhuriyet Meclisi’nin bahçe kapısı da eylemciler tarafından kırıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu