ÇevreKıbrısManşet

Dağlar yok oluyor: Sermaye halktan daha güçlü çıktı!

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde toplanan Güngör halkı ve çevreci vatandaşlar, taşocağının 5 yıllığına faaliyete açılmasını pankartlar ve siyah çelenk ile protesto etti.

BİR OCAK İZNİ DAHA VERİLMESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR… Güngör Muhtarı Demirtaş, 5 yıllık izin verilen taşocağını protesto ederek, Bu karar alınırken, köylerde yaşayan insanların hayatı hiçe sayılmıştır, dağlarımız ve çevre sermayeye peşkeş çekilmiştir. Sayın Bakan halkın değil, sermayenin yanında olmayı tercih etmiştir” dedi.

Güngör Muhtarı Ayhan Demirtaş, Taşkent – Güngör mevkiinde bulunan ve uzun zamandır kapalı olan Neke Ltd. Kum Çakıl İşletmeleri’nin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından 5 yıllığına yeniden faaliyete açılması üzerine eylem kararı almıştı.

Demirtaş, izin istenilen bölgenin Taşkent’teki evlere de yakın olduğu ve patlatma işlemi başlaması durumunda hem köye hem de köylülerin sağlığına zarar vereceğine dikkat çekmişti.

“Sermaye halktan daha güçlü çıktı!” diyen Demirtaş, bu taşocağı ile ilgili dilekçe yazıldığını, imza toplandığını ve Tarım Bakanı’na ulaştıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Bu nedenle bugün sabah saat 10:00’da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde toplanan Güngör halkı ve çevreci vatandaşlar, taşocağının 5 yıllığına faaliyete açılmasını “Sayın Bakan istifa”, “Nefes almak hakkımız”, “Tek isteğimiz yaşam hakkı”, “Yeni taşocağı iznine hayır” yazılı pankartlar ve siyah çelenk ile protesto etti.

BİR OCAK İZNİ DAHA VERİLMESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR!

Öncelikle çevreye ve doğaya sahip çıkmak için eyleme destek verenlere teşekkürlerini sunan Demirtaş, kamuoyuna şu açıklamalarda bulundu:

“Güngör köyünde uzun yıllardır kapalı olan ilgili taşocağının tüm çırpınışlarımıza rağmen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığınca 5 yıllık yeni izin verilmiştir. Zaten hali hazırda faaliyette olan 3 taşocağı köyümüzde mevcut iken ve bunlardan bir tanesi Neke Ltd.’ye aitken, ikinci bir izin veriliyor.

İlgili taşocağı köyümüze 350 metre ve Taşkent köyüne de 1 kilometre mesafededir. Adı geçen taşocağı izinli olduğu yıllarda çalışma sahasını yasadışı bir şekilde aşmış doğayı ve çevreyi katletmiştir. İlgili mevzuata göre; bu taşocağının izninin derhal iptal edilip, yargıya intikalinin sağlanması gerekmekteydi.

Maalesef, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu işletme ödüllendirilmiş ve ıslah projesi kılıfı adı altında yeniden faaliyetine imkân sağlanmıştır. Bu karar alınırken, köylerde yaşayan insanların hayatı hiçe sayılmıştır, dağlarımız ve çevre sermayeye peşkeş çekilmiştir.

Sayın Bakan halkın değil, sermayenin yanında olmayı tercih etmiştir. Üzücü orman yangınları ve doğal afetlerin olduğu bu dönemde verilen bu izin kamuoyu vicdanını yaralamıştır. Hali hazırda köyümüzde bulunan taşocaklarıyla sorunlarımız sürerken, patlatmalardan ve tozdan evlerimiz ve sağlığımız ciddi zarar görmektedir.

Bir ocak izni daha verilmesi kabul edilebilir değildir! Bu nedenle sayın bakanı istifaya davet ediyoruz. Verilen bu izinle ilgili yasal hakkımız olan eylemlerin yanında ara emri için hukuk yoluna da başvurmuş bulunmaktayız. Bu bir başlangıçtır ve eylemler çığ gibi büyüyecek. Bağımsız KKTC yargısına inanıyoruz ve bunu önleyene kadar da durmayacağız.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu