EkonomiKıbrısManşetToplum

“Daha iyi bir bankacılık anlayışı için buradayız”

Universal Bank Genel Müdürü Yücel Gök, KKTC ekonomisi, döviz ve enflasyon öngörüleri, bankacılık politikası ve Universal Bank'ın farklı yaklaşımıyla ilgili birçok konuda önemli mesajlar verdi

Universal Bank Genel Müdürü Yücel Gök, KKTC ekonomisi, döviz ve enflasyon öngörüleri, bankacılık politikası ve Universal Bank’ın farklı yaklaşımıyla ilgili birçok konuda önemli mesajlar verdi.

30
“ALACAKLARIMIZI TAHSİL ETMEK 15 YILA KADAR SÜRÜYOR”
“Bankaların en büyük sorunu kredilerdir. Bankamızın da fazlasıyla sorunlu kredi stoku vardı. Bu stoğun bir kısmını temizledik. Fakat KKTC’de alacaklarımızı tahsil etme süreci 15 yıla kadar sürebiliyor” diyen Yücel Gök, Bankaların öz kaynakları bu adayı finanse etmeye yetmez. Dolayısıyla bu konuda düzenleme getirilmelidir. Teminatın paraya dönmesi uzun sürüyor. Bu süreye öz kaynak ve gelir dayanmaz. Borçlu ve alacaklı açısından da sistem çok büyük sıkıntıdır. Sonuç olarak bankalar piyasaları fonlamak yerine başka işlerle uğraşır duruma geliyor” ifadelerini kullandı.

“HEDEF KİTLEMİZ FONA İHTİYACI OLAN KİŞİ VE KURUMLARDIR”
“Biz şeffaf, sade, ihtiyaçları karşılayan ve herkesin anlayabileceği bir bankacılık yapmaya çalışıyoruz” diyen Gök, “Hedef kitlemiz gerçek geliri olan, yatırımlar yapmak isteyen, hayatını devam ettirmek isteyen, fona ihtiyacı olan insanlar ve kurumlardır. Bireysel, ticari ve tarımsal alanı fonluyoruz. Çok süslü değil, herkesin bütçesine göre krediler vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

“TOPRAĞIMIZI BU KADAR UCUZA SATMAMALIYIZ”
“Ülkede ölçek ekonomisine göre çok fazla Türkiye ve yerli banka vardır. Bunlar bölgesel bankalar olsaydı anlardım. Fakat herkes sokağa çıkıp aynı işi yapacaksa benim bankama da diğer bankaların çoğuna da ihtiyaç yoktur” yorumunda bulunan Yücel Gök, “Nitelikli, gelir düzeyi yüksek ve katma değer yaratan kurumlar oluşturmak amaçlamalıdır. İnşaat sektöründe son dönemlerde yabancılara toprak satışı artmıştır. Bir insan toprağını bu kadar ucuza satmamalıdır. Toprak satıldı diye övünerek reklam yapılmaz. Biz bu ülkeye nitelikli insanların gelmesini mi yoksa 100 bin pounda ev satıp kenara çekilmek mi istiyoruz önce bu konuda karar vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

“DOĞRU FİYATLANDIRMA YAPAMADIĞIMIZ İÇİN EKONOMİ BÖYLEDİR”
“Ülkenin temel sorunu muhasebe sistemidir. Aynı sorun bankacılık sektöründe de vardır. Buradaki mevduatın yüzde 85’i yabancı para yüzde 15’i ise Türk Lirası’dır. Bilançomuzu Türk Lirası ile tutup krediyi sterlin ile veriyorsunuz. Ülkede bir eşleşme problemi vardır. Ülkenin bilanço sistemine ve para birimine karar vermeliyiz” diyen Gök, “KKTC ekonomisi çok daha iyi olabilirdi. İthalat ağırlıklı ülke olmamıza rağmen satabileceğimiz çok önemli şeyler vardır. Bunları ön plana çıkarıp yüksek oranlarla ihraç etmemiz gerekiyor” önerisinde bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu