EkonomiGenelKıbrısManşet

Dairelerde geri dönüş süresi 17.3 yıla indi

Yatırım olarak satın alınıp kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi azaldı

Yatırım olarak satın alınıp kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi azaldı

2021’de apartman dairelerinin geri dönüş süresi 18.2 yıl olarak hesaplanmıştı

YATIRIM KARŞILIĞINI VERME SÜRESİ… Kuzey Kıbrıs’ta yatırım olarak satın alınan ve kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi 2022’nin ilk üç aylık döneminde düşüş gösterdi. 2021’de apartman dairelerinin geri dönüş süresi 18.2 yıl olarak hesaplanırken, bu sürenin Mart 2022 verileriyle 17.3 yıla indiği hesaplandı. 101evler.com emlak satış sitesinin Reidin Data Analytics işbirliğiyle oluşturduğu konut piyasası verilerine göre, dairelerin yatırım karşılığını verme süresinde en avantajlı bölge olarak Girne ilçesi ön plana çıkarken, en avantajlı semt Lefkoşa’ya bağlı Ortaköy oldu. Geri dönüş sürelerinde ilçe merkezlerinin yüksek maliyetler (fiyatlar) nedeniyle dezavantajlı olduğu dikkati çekiyor.

İLÇELERDE EN AVANTAJLI GİRNE… Apartman dairelerinin geri dönüş süresi en kısa olan ilçe ortalama 16.2 yılla Girne olurken, Lefkoşa’nın geri dönüş süresi ortalama 17.4 yıl, Mağusa’nın geri dönüş süresi de ortalama 17.6 yıl düzeyinde hesaplandı. Lefkoşa, Mağusa ve Girne ilçelerinin semtlere göre en kısa geri dönüş süresi Lefkoşa’ya bağlı Ortaköy’de ortaya çıktı. Ortaköy’de alınan bir dairenin geri dönüş süresi 13.4 yıl. Alsancak 16.1 yılla ikinci, Gönyeli de 16.3 yılla üçüncü sırada yer alıyor. Ülke çapında semtlere göre en uzun geri dönüş süresi olan yer ise 19 yılla Mağusa Merkez oldu. Bu semti 18.6 yılla Karaoğlanoğlu ile 17.3 yılla Girne Merkez ile Küçük Kaymaklı takip ediyor.

EN PAHALI VE EN UCUZ DAİRELER NEREDE?… Verilere göre ülke çapında metrekareye göre en pahalı apartman daireleri 842 sterlinle Karaoğlanoğlu’nda. Girne Merkez metrekare başına 805 sterlinle ikinci sırada, Alsancak da metrekare başına 742 sterlinle üçüncü sırada. Metrekareye göre en ucuz daireler ise ortalama 422 sterlinle Lefkoşa’ya bağlı Ortaköy’de. Bu semtin ardından ortalama 503 sterlinle Gönyeli, 559 sterlinle Küçük Kaymaklı semtleri geliyor. Emlak sektöründe yükselen bölgelerden İskele ilçesi ile zayıf kalan Güzelyurt ve Lefke bölgeleri hesaplamaya dahil edilmedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu