EkonomiGenelKıbrısManşet

Dairelerde ‘geri dönüş süresi’ düştü

Satın alınıp kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi geriledi

Satın alınıp kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi geriledi

EMLAKTA GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ

Emlakta geri dönüş süresi ardı ardına üç çeyrektir geriliyor. Kuzey Kıbrıs’ta yatırım olarak satın alınan ve kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi 2022’nin üçüncü çeyreğinde de geriledi. 2021’de apartman dairelerinin geri dönüş süresi 18,2 yıl olurken, bu süre 2022’de çeyrek dönemlere göre Mart’ta 17,3 yıla, Haziran’da 16,4 yıla ve Eylül’de de 16,1 yıla kadar indi.

LEFKOŞA DAHA AVANTAJLI

101evler.com emlak satış sitesinin Reidin Data Analytics iş birliğiyle oluşturduğu konut piyasası verilerine göre, dairelerin yatırım karşılığını verme süresinin kısalığında Lefkoşa Girne ve Mağusa’nın önünde yer alıyor. Apartman dairelerinin geri dönüş süresi en kısa olan ilçe ortalama 15.1 yılla Lefkoşa olurken, Girne’nin geri dönüş süresi ortalama 15,6 yıl, Mağusa’nın geri dönüş süresi de ortalama 17,1 yıl düzeyinde hesaplandı. Üç ilçenin bir önceki çeyrekteki rakamları sırayla 15,2 yıl; 16,0 yıl ve 17,5 yıl idi.

EN KISA SÜRE GÖNYELİ’DE

Yüksek maliyetler (fiyatlar) nedeniyle ilçe merkezlerinin geri dönüş sürelerinin daha uzun olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Semtlere (bölgelere) göre en kısa geri dönüş süresi Lefkoşa’ya bağlı Gönyeli bölgesi oldu. Gönyeli’de alınan bir dairenin geri dönüş süresi 13,3 yıla indi. Ortaköy’de ise artış olduğu saptanırken, süre 12.8 yıldan 13,7 yıla uçtu. Küçük Kaymaklı da 15.1 yılla üçüncü sırada yer aldı. Ülke çapında semtlere göre en uzun geri dönüş süresi olan yer ise 19.2 yılla hala Mağusa Merkez. Bu semti 18.5 yılla Karaoğlanoğlu ve 16.2 yılla Girne Merkez takip etti. Alsancak için ise bu süre 16 yıl olarak hesaplandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu