EğitimKıbrısManşetToplum

DAÜ’den Balcıoğlu’nun diplomasıyla ilgili açıklama

DAÜ Rektörlüğü ve DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından ‘sahte diplomaları’ ile gündeme gelen Hasret Benar Balcıoğlu’na ilişkin bir açıklama yapılarak, "Balcıoğlu’nun herhangi bir lisans diplomasına sahip olmadığı ve sadece ön lisans diplomasına sahip olduğu bilgisine erişilmiştir." denildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin yaptığı açıklama şu şekilde:

Hasret Benar Balcıoğlu 02.10.2002 tarihinde Trinity College & University tarafından kendisine verilmiş İşletme alanındaki Yüksek Lisans diplomasını Üniversitemize sunarak, Üniversitemiz Ekonomi Doktora programına başvuruda bulunmuştur. Bu başvurusu ilgili tarihte yürürlükte bulunan kurallar çerçevesince işleme alınmış ve söz konusu programa kabul edilmiştir. 15.09.06 tarihinde ise bu programdan mezun olmuştur. Sonrasında ise Ülkemizde bulunan özel Üniversitelerden sırası ile Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör unvanları almış ve bu unvanlarla çeşitli özel üniversitelerde görev almıştır.

İçinde bulunduğumuz yılın ağustos ayı içerisinde ise Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nca Üniversitemize gönderilen çeşitli yazılar sonucunda, Hasret Benar Balcıoğlu’nun Trinity College & University tarafından verilmiş İşletme alanındaki Yüksek Lisans diplomasının geçerliliğinin sorgulandığı ve yine ilgilinin lisans diplomasına sahip olmadığı yönündeki hususlar Üniversitemiz bilgisine getirilmiştir. Konu Üniversitemiz üst yönetimi ve avukatları nezdinde değerlendirilmiştir.

İzleyen tarihlerde, Hasret Benar Balcıoğlu’nun lisans diplomasına sahip olmadığı yönündeki konu; Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu ile T.C. Yüksek Öğrenim Kurumu ve ona bağlı Üniversiteler arasında gerçekleşen bilgi alışverişi sonrasında, Hasret Benar Balcıoğlu’nun herhangi bir lisans diplomasına sahip olmadığı ve sadece önlisans diplomasına sahip olduğu bilgisine erişilmiştir.

Hasret Benar Balcıoğlu’nun Trinity College & University’den almış olduğu diplomanın geçerli bir diploma olup olmadığı Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu nezdinden değerlendirilmiştir. Şöyle ki; KKTC’de “Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerini ve diğer akademik derece ve belgelerin denkliğini incelemek ve karar vermek” hususların karar üretmeye yetkili makam Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’dur. Dolayısı ile Trinity College & University’den alınmış diplomaların ülkemiz ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerini ve diğer akademik derecelere denk veya eşdeğer olup olmadığına Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu karar verecektir.

Trinity College & University’den alınmış diplomaların ülkemiz ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerini ve diğer akademik derecelere denk veya eşdeğer olup olmadığına ilişkin bir kararın, Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nca Üniversitemize iletilmesinden sonra konu Üniversitemiz Senato’sunda ivedilikle görüşülecektir.

Üniversitemiz gerek akademik ilke ve prensiplere gerekse de yürürlükte bulunan yasalar ve diğer mevzuata sıkı sıkıya bağlı ve bu hususları özümsemiş bir kurumdur. Herhangi bir kişinin akademik ilke ve prensiplere veya yürürlükte bulunan yasalar ve diğer mevzuata aykırı davrandığının karara bağlandığı hallerde, Üniversitemiz gereğini yapmaktan geri durmayacaktır. Herhangi bir kişiye ayrıcalık yapılması söz konusu değildir. Doğu Akdeniz Üniversitesi her daim KKTC’nin yüksek öğretim alanında öncü kurumu olmayı sadece vermiş olduğu eğitim ile değil, akademik ilke ve prensipler ile yürürlükte bulunan yasa ve diğer mevzuata olan bağlılığı ile de hak etmiştir.

Gelinen aşamada, konu Üniversitemiz tarafından ilerleyen günlerde yürürlükte bulunan yasalar ve diğer mevzuata uygun bir biçimde karara bağlanacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu