EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Demirde yüzde 116’lık artış sektörü vuracak

Türkiye’de inşaat demirindeki normal dışı artış KKTC’de de etkili olacak

KKTC’nin lokomotif sektörlerinden inşaat, tüm demir ihtiyacını TC’den karşılıyor

HEM DEMİR HEM DE ÇİMENTO ARTTI… Türkiye’de İnşaat demirinde son bir yılda yaşanan %116’lık fiyat artışı inşaat sektörünü zor duruma soktu. Astronomik artışın bütün ekonomi üzerinde sert etkiler yaratabileceği bildiriliyor. İnşaat demiri yanında çimento fiyatlarının da arttığına işaret edilirken, bu zamların maliyetleri de benzer oranlarda artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu gelişmeden inşaatın etkilediği alt sektörlerin de zor duruma düşmesi, konut üretimi ile kamu yatırımı projelerinin de ciddi biçimde etkilenmesi bekleniyor.

KKTC BU ETKİDEN KAÇAMAYACAK… KKTC’nin lokomotif sektörlerinden inşaat, tüm demir ihtiyacını neredeyse Türkiye’den karşılarken, zamların ülkemizde de benzer etkilere yol açmasına kesin gözüyle bakılıyor. KKTC, 2019’da 41,3 milyon dolarlık, 2020’de (pandemiye rağmen) 30,6 milyon dolarlık inşaat demiri ithal etmişti. Geçen yıl ayrıca, 10 milyon dolarlık çimento ve 4,7 milyon dolarlık çimento hammaddesi alımı yapılırken, bu rakamlar 2019’da çimentoda 41,3 milyon dolar, çimento hammaddesinde de 4,3 milyon dolar olmuştu.

ARTIŞLARIN NEDENİ AÇIKLANAMIYOR… Girdi maliyetlerindeki artışla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, inşaat projelerine yansıyan öngörülmesi mümkün olmayan ek maliyetler nedeniyle sektörün karşı karşıya kaldığı sorunlara işaret etti. Eren, “İnşaat demirinde son bir yılda kaydedilen %116’lık fiyat artışı ne enflasyon ne de kur artışı ile açıklanamıyor. Fiyatların bu düzeyde kalması halinde ekonomik konut üretimi mümkün olamayabilir. Etkin ve adil bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyacı artmıştır” dedi.

EK TEDBİRLER ALINMALI… Yüksek girdi maliyeti artışları konusu ve paralelinde sektörde artan sorunlara çözüm konusunda ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile görüşmeler yürütüldüğünü anlatan Eren, “Temel girdilerde öngörülmesi mümkün olmayan yüksek fiyat artışı, 200’ü aşkın iş koluyla doğrudan bağlantılı, ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörünü zor durumda bırakmıştır. İnşaat demiri fiyatlarının ek tedbir alınmadıkça kısa vadede olumlu yönde değişmesi ve belirsizliğin giderilmesinin mümkün olamayacak endişesindeyim” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu