GenelKıbrısManşetSiyaset

Delegeler kral olur!

UBP Eski Genel Başkanı ve Eski Başbakan Özgürgün, partide delege sistemine dönüş çalışmalarının tehlikesine işaret etti

AHMET VAMIK-GIYNIK ÖZEL

Ulusal Birlik Partisi’nin gündeminde yine tüzük ve sistem değişikliği var. UBP Parti Meclisi’nden tam yetki alan Genel Başkan Ünal Üstel, UBP’nin eski delege sistemine dönüşü için çalışma başlatılacağını açıklaması, şaşkınlıkla karşılandı. 2015 yılında, Ulusal Birlik Partisi’nde devrim niteliğinde bir tüzük değişikliğine giderek, delege sistemini kaldıran ve üye sistemine geçiş yapan dönemin UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, sessizliğini GIYNIK Gazetesi’ne bozdu. UBP yönetiminin delege sistemine dönüş düşüncesini değerlendiren Özgürgün, “Demokrasinin hazmedilememiş olduğunu görmek üzücü. Delege sistemi, parti içerisinde ayrıcalıklı bir zümre yaratmaktan başka bir işe yaramaz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“PARTİ ÜYELERİ KENDİSİNİ DEĞERLİ HİSSETTİ”

Ulusal Birlik Partisi’nin kan kaybettiği ve muhalefete düştüğü dönemde partinin yeniden ayağa kaldırılması için yapılan değerlendirme çalışmalarında, en önemli sorunlardan birisinin de delege sistemi olduğunun ortaya çıktığını belirten Hüseyin Özgürgün, 2013 yılındaki kurultayın ardından bu çalışmaların başladığını ve 1,5 yıl sürdüğünü ifade etti. UBP’nin o dönemlerde büyük bir iç savaştan çıktığını dile getiren Özgürgün, delege sisteminin yarattığı tehlikeye değindi. Ayrıcalıklı bir zümre olan delegelerin adeta birer krala dönüştüğünü ifade eden Özgürgün, “O yıllarda gerek parti meclisi adayları gerekse belediye başkanı adayları delegelerin peşinde koşuyordu. Sistem değişikliğinin ardından tüm üyeler kendilerini değerli hissetmeye başladı. Adaylar tüm parti tabanıyla yakınlaşmaya başladı. Kurultaylarımız şölen havasında geçti ve seçimlerin provası da yapılarak gücümüzü görme fırsatı yakaladık” dedi.

“O DÖNEMDE DE KARŞI ÇIKANLAR OLMUŞTU”

Belirli kişilere ayrıcalık yaratıldığı delege sisteminin o dönemde UBP’nin düşüşünde büyük rol oynadığını kaydeden Özgürgün, “Tüm parti üyelerinin eşit olduğu ve partiyi yönetecek kişilerin de geniş bir kitlenin desteğiyle göreve geldiği demokratik bir sistem yaratıldı” şeklinde konuştu. “Ben parti başkanı olarak delegeleri elimde tutup defalarca kez yeniden seçilmeye devam edebilecekken partinin geleceğini düşünerek bu değişikliğe gittim ama o dönemde de partide hegemonya kurmak istediği için bu değişimi hazmedemeyenler ve kabullenmeyenler olmuştu” diyen Özgürgün, “Görüyorum ki bugün aynı zihniyet UBP’de egemen oldu” ifadelerini kullandı.

“UBP’NİN ÇÖKÜŞÜNÜ HIZLANDIRACAKLAR”

UBP’nin yerel seçimlerde yaşadığı kan kaybının eski sisteme dönüşle giderilemeyeceğini vurgulayan Özgürgün, “Bu kan kaybını durdurup partiyi ileriye taşımak için atılacak en yanlış adım olur. İlerlemeyi düşünenler daha demokratik bir ortamı ve parti tabanına daha çok yayılmayı tercih eder. Bunu nasıl çıkış yolu olarak gördüler anlam veremiyorum” diyerek, geriye dönüşle UBP’nin çöküşünün hızlandırılacağını savundu.

“SORUNU SİSTEMDE ARAMASINLAR”

“Ülkenin en büyük partisi olan UBP’nin demokrasiyi savunması gerekirken, demokratik bir yapıyı alıp otoriter ve totaliter bir yapıya dönüştürmekten daha kötü bir şey olamaz” diyen Hüseyin Özgürgün, “Keşke o dönemde neden sistem değişikliğine gitme ihtiyacı duyduğumuzu, delege sisteminin partiye verdiği zararları bize sorsalardı” dedi. “UBP’de çok ciddi gerilemeler olduğu doğrudur fakat sorunu sistemde aramasılar” diyen Özgürgün, “Partiyi yönetenler sorunu kendilerinde arasınlar. Yarın eski sisteme dönüşün partiye vereceği zararların ardından bu kez sorunu nerede arayacaklar” sözleriyle, UBP yönetimine uyarılarda bulundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu