GenelKıbrısManşet

Demokrasi sınıfta kaldı

GIYNIK ÖZEL

Halk, ‘Kuzey Kıbrıs Demokrasi ve İyi Yönetim Barometresi’nde yaşanan sıkıntılara işaret etti

10 ÜZERİNDE SADECE 3.99 PUAN

‘Kuzey Kıbrıs Demokrasi ve İyi Yönetim Barometresi’ dikkat çekici veriler içeriyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Mart 2023 araştırmasına göre “ülke demokrasinin işleyişi puanı 10 üzerinden sadece 4.18” oldu. CMIRS’in her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği ankete katılan vatandaşların barometrede değerlendirdikleri 13 unsurun ortalama puanı ise 3.99’da kaldı. Barometredeki “Barış ve huzur ortamı” başlığı 4.52 ile en yüksek puanı almasına rağmen yine de geçer not olan 5’e ulaşamadı. “Sağlık” ise sadece 3.02 puanla en kötü çakılan başlık oldu.

GELİR DAĞILIMI ADALETSİZ

Demokrasilerde olması beklenen ve dünyada kullanılan birçok demokrasi endeksinde bulunan başlıklar dikkate alınarak düzenlenen ‘Demokrasi ve İyi Yönetim Barometresi’ndeki diğer başlıkların aldığı puanlar ise şöyle: Eğitim 3.68; Çevre koruma 3.70; Yönetenlerin hesap verebilirliği 3.72; Gelir dağılımında adalet 3.85; Ayrımcılığa uğramadan yaşama 4.02; Kanun önünde herkesin eşit olması 4.09; Devlet yönetiminde şeffaflık 4.10; Düşünce ve ifade özgürlüğü 4.22; İnsan hakları 4.30; Kültürel ve sanatsal faaliyetler 4.44; Barış ve huzur ortamı 4.52.

YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜYOR

CMIRS’in Mart 2023 araştırmasında, barometrenin; ülkede yeni bir siyaset oluşturmaya bir ışık tutması düşünülerek oluşturulduğu belirtildi. “Tüm başlıklarda sınıfta kalan bir ülkede yaşayanların hayat kalitesinin de oldukça düşük olduğuna” da işaret edilen raporda, “Yolsuzluğun, partizanlığın, ayrımcılığın, rüşvetin vs çok yaygın olduğu ülkemizde yönetenlerin şeffaflık ve adalet duygusu olmadan, sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmekten oldukça uzak bir şekilde yönetmeye çalıştıkları ve bunun da ülkede yaşayanların hayat kalitesini aşağıya çektiği görülmektedir” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu