EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Denetim kararlılıkla yapılmalıdır

Ülkemizde nereden geldiği belli olmayan bir kaynakla sebepsiz ve aşırı zenginleşmenin içinde yer alan bir kesimin olduğu da sır değil. Ve fakat bu şekilde göz önünde olup da zenginleşen kesimden bugüne kadar resmi nitelik taşıyan bir araştırmaya gidildiğini sanırım benim gibi sizler de duymamışsınızdır

Görünür şekilde iş yaparsınız, ticari faaliyetleriniz göz önündedir, ekonominin yasal prosedürüne dahilsiniz, kısacası vergi dilimi içinde yer alıyorsunuz ve yükümlülüklerinizi yerine getiriyorsunuz.

Bütün bunlar kayıtlı ekonomiye dahil olduğumuza dair göstergelerdir.

Altınızdaki pahalı otomobili, yaşadığınız lüks evi mal mülk edinmenizi çok rahat izah edebilirsiniz. Olmaz ama diyelim olur da ilgili resmi makamlar bu parayı, malı mülkü nerden buldunuz, bu kadar serveti nasıl yaptınız diye sorarlarsa bunun açıklamasını çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Bunun yanında ülkemizde nereden geldiği belli olmayan bir kaynakla sebepsiz ve aşırı zenginleşmenin içinde yer alan bir kesimin olduğu da sır değil. Ve fakat bu şekilde göz önünde olup da zenginleşen kesimden bugüne kadar resmi nitelik taşıyan bir araştırmaya gidildiğini sanırım benim gibi sizler de duymamışsınızdır. Dolayısıyla bu sınıfa giren zenginleşmenin herhangi bir resmi kurum tarafından araştırıldığını, izlemeye alındığını veya soruşturulduğuna hiç rastlamadım. Böyle bir uygulamayı göreniniz var mı bilmiyorum ama ben kendi adıma görmedim diyebilirim.

Böyle bir rahatlık içinde nereden geldiği belli olmayan aşırı zenginleşmenin de ekonomiye dahil olmadığını belirtmek isterim. Zira bu zenginleşme gözler önünde olsa da kayıt dışı ekonominin bir parçasını oluşturmaktadır. Peki kurumları ve  kişileri izlemesi, denetim ve soruşturma  yapması gereken resmi kurumlar var mıdır?

Elbette vardır.

Vergiden kaçan, ya da kaçınan veya vergi kaçakçılığı yapanları denetlemekle sorumlu olan Gelir ve Vergi Dairesidir.

Kaynağı belli olmayan, yani kara para olarak tanımlanan faaliyetleri izlemekle sorumlu birim Para Kambiyo Dairesi ve Mali Polistir. Dolayısıyla bu kurumlara büyük sorumluluklar yüklenmiştir bu anlamda.

Nitekim ülkemizde birtakım kişi veyahut işletmelerin yaptıkları iş hacmi oranında olmayan  gözle görülür sebepsiz dayanaksız aşırı bir zenginleşmenin olduğunu normal sıradan bir vatandaş gözlemleyebiliyorsa, bundan sorumlu resmi makamların bunları görmemesi ya da fark etmemesi çok da olası değil..

Velhasıl demem o ki ülkemizde korkunç boyutta kaynağı belli olmayan paralarla bir zenginleşme var. Bu zenginleşmenin de kayıt dışı ekonomiye evrildiğini söylemek mümkündür. O halde bunların kontrol altına alınması için devletin kararlılıkla çalışma başlatması gerekiyor. Bu noktada da Para Kambiyo, Vergi Dairesi ve Mali Polis birimlerinin koordineli olarak yönetilmesi gerekiyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu