KıbrısManşet

Deneysel Bilim Tarihi Atölyesi Başladı

“100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi” Sergisi etkinlikleri arasında hazırlanan Kıbrıs Damla Derneği tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından desteklenen “Deneysel Bilim Tarihi Atölyesi” başladı.

“100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi” Sergisi etkinlikleri arasında hazırlanan Kıbrıs Damla Derneği tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından desteklenen “Deneysel Bilim Tarihi Atölyesi” başladı.

STEM Eğitimiyle Bilim Tarihi

Projenin açılışı 08 Şubat 2022 Salı günü Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü’nde yapıldı. T.C. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan Fatih Hafız Memet de açılışa katıldı. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı K.K.T.C. Koordinatörü Mithat Tekçam yaptığı konuşmada, Kıbrıs Damla Derneği’ne, YTB’ye, Lefke Avrupa Üniversitesi’ne, projede görev alan eğitim kadrosuna ve katılımcı lise öğrencilerine teşekkür etti. 28 Şubat 2022’ye kadar devam eden “100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi” Sergisi kapsamında bugüne kadar birçok etkinlik düzenlendiğini bu projenin de bunun güzel ve nitelikli bir çalışması olduğunu belirtti. STEM eğitim programıyla Bilim Tarihinin öğretileceği bu projenin çok özgün bir çalışma olarak önemine değinen Tekçam, yeni bir modelin ortaya çıktığını belirtti.

Çağımızın Gerektirdiği Birikime Sahip Olmak

Projede görev alan tecrübeli ekibi tanıtarak konuşmasına başlayan Proje Koordinatörü Ersin Ertürk, öğrencileri detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Projenin bir ekip çalışması olduğuna dikkat çeken Ertürk, uzman eğitmen ve akademisyenlerle çalıştıklarını belirterek; geleceği şekillendirecek olan gençlerin çağımızın gerektirdiği yetkinliğe sahip olmalarının önemine vurgu yaparak, gençlerin medeniyet birikiminin farkında olmalarının ve buna sahip çıkmalarının da önemli olduğunu ifade etti.

Tanışma etkinlikleri ve tanışma yemeğinin ardından “100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi” Sergisi hep beraber gezildi.

 

Cezeri Laboratuvarında Atölye Çalışmaları

11 Şubat 2022 tarihine kadar sürecek proje Lefke’de devam edecek. Atölye çalışmaları; yakın zamanda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından öğrencilerin, araştırmacıların ve akademisyenlerin, prototip tasarım ve üretiminin yanı sıra ARGE çalışmaları gerçekleştirmelerine imkan sağlaması için Lefke Avrupa Üniversitesi’nde kurulan Cezeri-Lab dahil olmak üzere üniversitenin diğer laboratuvarlarında devam edecek.

Proje kapsamında Cezeri’nin mühendislik çalışmalarından El-Kindi’nin tariflerine uzanan bir çok uygulamalı eğitim gerçekleştirilirken tarih, medeniyet, bilim ve teknoloji eksenli bir program uygulanıyor. Tarihi birikimi özümseyen gençler kazandıkları yetkinlik ve bilgiler ile geleceğe daha emin adımlarla yürüyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu