KıbrısManşet

Denktaş: Başkentimize yaptığımız yatırımlar sürecek

Rauf Denktaş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rauf Denktaş, 2013 yılında temeli atılan üniversitenin 2022 yılında büyüyerek gelişmeye devam ettiğini söyleyerek, Lefkoşa’ya önemli bir değer kazandırmanın haklı sevincini yaşadıklarını kaydetti. 

“Üniversiteler sadece eğitim veren kurumlar olmamalı. Biz RDÜ olarak böyle bakmıyoruz. Üniversiteler aynı zamanda içinde bulundukları coğrafya ve toplumla ilgili bilgi üretmeli, sosyal ve siyasal politikaların gelişmesine katkı koymalıdırlar”

Rauf Denktaş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rauf Denktaş, 2013 yılında temeli atılan üniversitenin 2022 yılında büyüyerek gelişmeye devam ettiğini söyleyerek, Lefkoşa’ya önemli bir değer kazandırmanın haklı sevincini yaşadıklarını kaydetti. 

Denktaş, 2017 yılında YÖDAK’tan, 2020’de ise YÖK’ten gerekli izinleri alarak öğretime başlayan üniversitenin, 2020 Temmuz ayından itibaren vakıf üniversitesine dönüştüğünü anlatarak “2020 Temmuz ayında Rauf Denktaş Eğitim, Araştırma ve Kültür Vakfı (RADEV)’i kurduk ve üniversitemizi onun altına taşıdık. Aynı ay içinde bizim için çok önemli bir adım olan YÖK onayını da aldık. Bunun sonrasında Mart 2021’de ise Alman akreditasyon kuruluşu FIBAA (Foundation for International Business Administration Accreditation) tarafından akredite edildik” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin en önemli amacının KKTC’ye iyi eğitim almış gençler yetiştirmek olduğunu anlatan Denktaş “Üniversitemizin ismi bu devletin kurucusunun ismini taşımaktadır. Bu bize hem güç hem de çok önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Onun bizlere, tüm halkımıza bıraktığı bu devleti daha iyi noktalara getirmek için gençlerimizin iyi eğitim alması, dünya standartlarını yakalaması en önemli kriterimizdir. Merhum Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ın bizlere bıraktığı mirası koruyup kollama görevi bizler için temel motivasyondur” diye konuştu. 

Denktaş, üniversitenin her geçen gün daha da büyüyüp geliştiğini anlatarak “2020’de başlayan pandemi maalesef her sektörü etkilediği gibi eğitim sektörümüzü de etkilemiştir. Buna rağmen üniversitemizin yatırımlarını ara vermeden devam ettirdik. Gelinen noktada toplam 5 fakültede, 12 bölümde eğitim veriyoruz. Öğrenci sayımızda geçen yıla göre önemli artışlar vardır. 2022 yılı içinde pandeminin etkisini kaybetmesiyle birlikte güz döneminde daha da önemli öğrenci sayısına ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi. 

Üniversitenin Lefkoşa Surlariçi Bölgesinde kurulmasının geniş bir vizyonun parçası olduğunu anlatan Denktaş “Yıllarca atıl durumda bırakılan ama  tarih fışkıran bu bölgede, eğitimi, tarihle buluşturma amacındayız. Bu bağlamda üniversitemiz kentin en eski yaşam alanı olan Surlariçi Bölgesine katma değer katmaya devam ederek her geçen gün yeni bir projeye imza atarak sınırlarını genişletmektedir. 

Abdi Çavuş Sokaktaki Rektörlük Binamız, adadaki ilk Türk hastanemizin olduğu yerdir. Yıllarca kullanılmayan atıl halde bekleyen bu binaya yeniden hayat verdik. Yine Dikilitaş Dersliklerimiz yıllarca Faysal İslam Bankası’nın eski binasıydı, onu da alıp restore ettik. Bir başka kullanılmayan binamız olan eski Krebal Kredi Bankası binamızı da restore ederek İplik Pazarı İngilizce Hazırlık Okulu haline getirdik. 

Buradaki vizyonumuz, elimizdeki tarihi binalarımız yıkıp yeniden yapmak yerine, tarihsel dokuyu koruyarak, Lefkoşa’ya yakışır şekilde restore ederek yeniden hayata kazandırmaktır” diye konuştu. 

En son yine uzun süredir atıl durumda bulunan ve Mısırlızade Sineması olarak Kıbrıs Türk toplumuna uzun yıllar hizmet veren binayı alarak hayata döndürdüklerini anlatan Denktaş “Beni en çok sevindiren adımlardan bir tanesi de bu oldu. Babalarımızın gençliğinin geçtiği, bizim de ucundan da olsa orada yapılan güzel etkinlikleri yakaladığımız o binayı aldık, restore ettik, Rauf Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi yaptık. Ardından çok güzel bir adım daha atarak Lefkoşa’da Sahne’yi kurduk. Şimdi orada hem gençlerimize, sanatçılarımıza istihdam olanağı yarattık hem de başkentimize çok önemli bir kültür katkısı sağladık. İleride Güzel Sanatlar üzerine eğitim verilmesi için de ilk adımlarımızı attık” dedi.

 

Lefkoşa’ya diğer alanlarda da birçok yatırım yaptıklarını, çok ciddi istihdam olanakları yarattıklarını kaydeden Denktaş “Başkentimize uygun, özlenen yatırımlarımıza devam edeceğiz. Rauf Denktaş Üniversitesi, Lefkoşa Surlariçi Bölgesine gereken sinerjiyi vermeye başlamıştır. Yurtdışından, Türkiye’den gelen öğrencilerimize gerekli sosyal aktiviteleri, mekanları yaratmak için kolları sıvadık. Bizim açtığımız yol, burada yaratılan öğrenci ortamı, birçok genç girişimcimiz için önemli bir motivasyon faktörü haline dönmüştür, bölgede yatırımlar hız kazanmıştır. Elbette bu da bizim için son derece mutluluk verici bir durumdur. Yıllar yılı ambargolar altında ezilen, sürekli beyin göçü veren, çok ciddi değerlerimizin yurt dışında yaşamak yerine, birikim ve bilgilerini bu ülkeye taşımasını sağlamak en önemli hedeflerimiz arasındadır. Rauf Denktaş Üniversitesi’nin bu bağlamda misyonunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

 

Üniversitenin yerli öğrenciler açısından da çok önemli bir noktaya geldiğini dile getiren Denktaş “Eğitim hakkı temel insan hakkıdır. Bu hakkı kendi gençlerimize en iyi şekilde vermek çok hassas olduğumuz bir noktadır. Ülkemizin artık iyice ‘üniversite adasına’ dönüştüğü bu zamanlarda eğitim kalitesi en önem verilmesi gereken husustur. RDÜ, bu noktada iyi bir akademik kadroyla, çağdaş derslikleri ve diğer alt yapı olanaklarıyla yoluna devam etmektedir. Biz ülkemizi seviyoruz. Başkent Lefkoşa’nın her yerinden tarih fışkıran bir yer olduğunu ve bunu da koruyup gelecek kuşaklarımıza aktarmanın bir görev olduğunu biliyoruz” diye konuştu. 

 

Denktaş son olarak, kısa bir süre önce kurulan kısa adı POLMER olan “Sosyal ve Siyasal Politikalar Merkezine de değinerek “Üniversiteler sadece eğitim veren kurumlar olmamalı. Biz RDÜ olarak böyle bakmıyoruz. Üniversiteler aynı zamanda içinde bulundukları coğrafya ve toplumla ilgili bilgi üretmeli, sosyal ve siyasal politikaların gelişmesine katkı koymalıdırlar. POLMER’in esas kuruluş amacı da budur.  POLMER  şu an Lefkoşa’da  “Üniversitenin Kente Etkileri” başlıklı dört önemli araştırmayı tamamlama sürecindedir. Bunlardan bir tanesi Surlariçi iş yerleriyle ilgilidir. Bu araştırmanın amacı bölgede bulunan iş yerlerinin öğrenciler ve üniversiteyle olana ekonomik ilişkilerini saptamaktır. araştırma tamamlanmıştır. Araştırmanın ikinci bacağı, öğrencilerimizle ilgilidir. Bu araştırma da öğrencilerimizin ekonomik olarak kente yaptıkları katkıları saptamaya yöneliktir. Bu başlık altında yer alacak 3. araştırmamız da bölgede yaşayan seçmen nüfusun üniversite ve öğrencilerle ilişkilerini, algılarını vs. saptamaktır.  Bu bağlamda son araştırmamız da farklı coğrafyalardan, kültürlerden gelen öğrencilerimizin şehirle bütünleşmelerini, algılarını, sorunlarını, yerel toplumla ilişkilerini saptamaya yöneliktir. Bu dört araştırmanın toplamından “Üniversitenin Kente Etkileri” raporu ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Çıkacak olan raporun önemine dikkat çeken Denktaş “POLMER özel sektörle de ilişki ve ortaklıklar geliştirmeyi hedeflemektedir. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili gelişmeleri sanırım Üniversitemiz açıklar. Öte yandan POLMER periodik olarak siyasal eğilimler araştırmaları da yapmaktadır. POLMER Üniversitemizin öncelikle “Lefkoşa Vizyonu” doğrultusunda ancak bununla da sınırlı kalmayacak şekilde, sosyal araştırmalar yaparak toplumumuzla ilgili bilgi hazinemize katkı koymaya çalışacaktır” diye konuştu. 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu