GenelKıbrısManşet

Deprem mevzuatına uygunluk önemli

KTMMOB: Vize ve ruhsat almış projelere uygun uygulamalar yapıldığı sürece ülkedeki binalarla ilgili bir sıkıntı olmaz

KTMMOB Başkanı Tunç Adanır: Projeler vizelenirken deprem mevzuatına uygunluğu denetleniyor

“Özellikle betonarme binalarda, kalıp, demir ve beton işleri kısmında çoğu yerde hassasiyet olduğunu düşünüyorum”

MEVZUATLAR DEPREM KRİTERLERİNİ SAĞLIYOR…

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır, vize ve ruhsat almış projelere uygun uygulamalar yapıldığı sürece ülkedeki binalarla ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmediğini belirterek, mevzuatların depremle ilgili kriterleri sağladığını kaydetti. “Mal sahibi eğer proje müellifinden herhangi bir denetim istememiş ve inşaatı kendi başına yapmışsa orada belki soru işaretleri olabilir” diyen Adanır, buna karşın ülke genelinde bu hassasiyeti gördüğünü söyledi. Adanır, betonarme binalarda projenin çok fazla dışına çıkıldığını düşünmediğini ifade etti.

İNŞAAT SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bir inşaatın başlaması süreciyle ilgili de bilgi veren Adanır, ülke genelinde belli bölgelerde imar planları, emirnameler veya Fasıl 96’nın geçerli olduğu imar mevzuatlarının bulunduğunu ifade etti. Projeleri çizen mimarlar ve mühendislerin önce Şehir Planlama Dairesi’nden bölgenin imar haklarıyla ilgili ön onay aldığını anlatan Adanır, “Ardından hazırlanan mimari, inşaat mühendisliği, mekanik ve elektrik projelerinin her birinin kendi oda mevzuatlarına uygunluğu açısından denetimden geçer. Dört meslek grubunun hazırladığı projelerin, dördü de vizelendikten sonra, inşaat ruhsatı almak için belediyeye gidilir” dedi. Adanır, inşaat iznini belediyelerin verdiğini belirtti.

İMO’NUN DEPREM YÖETMENLİĞİ…

İnşaat Mühendisleri Odası’nın yayımladığı deprem yönetmeliği bulunduğunu dile getiren Tunç Adanır, “Bu ülkede yapılacak tüm yapıların, bu deprem yönetmeliğine göre statik hesaplarının yapılması gerekir. İnşaat Mühendisleri Odası, projenin deprem hesaplarına uygunluğunu ve projenin bu mevzuatın gereklerine uygun olup olmadığını kontrol eder. Projeler vizelenirken deprem mevzuatına uygunluğu da denetlenir” diye konuştu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu