GenelManşetToplumYaşam

Deprem sonrası travmalar

Nasıl başlayacağımı nerden başlayacağımı bilemiyorum. Tarif edilemez bir acı içindeyiz zor günlerden geçiyoruz sözün bittiği, kelimelerin boğazımıza düğümlendiği yerdeyiz

Nasıl başlayacağımı nerden başlayacağımı bilemiyorum. Tarif edilemez bir acı içindeyiz zor günlerden geçiyoruz sözün bittiği, kelimelerin boğazımıza düğümlendiği yerdeyiz. Büyük depremler, insanların başına aniden gelir ve herkesi sarsar. Bu türden bir deprem felaketine maruz kalan bazı kişilerde, fiziksel bir yaralanma olmasa bile, duygusal sorunlar ortaya çıkabilir. Doğal afetlere her insan çeşitli türden tepkiler gösterir. Bu tepkiler tamamen normaldir. Bunların neler olduğunu bilmenizin, olayın psikolojik etkilerinden daha çabuk kurtulmanıza yardımı olacaktır.

En başta yaşanan şiddetli deprem bizde bir şok etkisi yaratabilir ve bunun sonucunda yüksek derecede korku ve kaygı duygularına kapılabiliriz. Ayrıca bu duygular her artçı sarsıntıda veya depremi bize hatırlatan uyaranlarla karşılaştığımızda tekrar edebilir. Sonrasında çevremizde oluşan kaotik atmosfer; yıkımlar, gürültüler ve birçok acı görüntü şimdiye ve geleceğe karşı güvensizlik, belirsizlik ve hayal kırıklığı duymamıza neden olabilir. Yakınlarımıza ulaşmak için gösterdiğimiz çaba ve bu süreçte hem çevremizden hem medyadan maruz kaldığımız çeşitli haberler yukarıda sayılan olumsuz deneyimleri büyütebilir ve bunlara öfke ve çeşitli agresif davranışlar eklenebilir.

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi. Yani gerçekte depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından, ölmekten ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimalinden dehşete kapılıyoruz. Seismophobia en çok da belirsizlikle tetikleniyor. Kişi depremden kaçamayacağını düşünerek strese ve kaygıya kapılıyor ve yaşadığı her kötü olayda bu korkusu tetikleniyor. Kişilerin deprem gibi ağır sonuçlara yol açan olaylarda birkaç hafta içinde duruma alışıp hayata devam ettiği ancak bazı kişilerde bu sürecin uzun sürmesinin Akut Stres Bozukluğu’na ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabileceği unutulmamalıdır.

Hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanmasıdır. Kişinin depremden ne ölçüde etkileneceği ve deprem fobisi geliştirip geliştirmeyeceği çeşitli ailevi, kalıtsal, çevresel, sosyal ve ekonomik sebepler gibi birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Yaşanan depremin psikolojik etkisi kimilerinde bir iki hafta içerisinde atlatılabilirken, kimilerinde ise yıllarca hatta yaşam boyunca devam edebilmektedir. Depremden psikolojik olarak etkilenen kişiler depremden sonraki 4-5. haftalarda da yoğun bir deprem korkusu yaşadıklarını ve sürekli deprem hakkında düşündüklerini fark ettiklerinde geç kalmadan uzman bir psikoloğa başvurmalıdır.

Deprem korkusu, psikolog gözetiminde tedavi edilebilen bir fobi türüdür. Tedavi edilmediği durumlarda kişinin sosyal hayatı büyük darbe alır, sürekli sevdiklerini kısıtlamaya çalıştığı için sosyal ilişkileri bozulabilir ve sürekli yaşadığı stres sonucunda vücudunda strese bağlı çeşitli hastalıklar görülebilir. Aynı zamanda fobiler, uzun süre boyunca tedavi edilmeden kendi haline bırakıldıklarında kişi tarafından içselleştirilebilirler. Uzun süre tedavi edilmeyen ve kişinin içselleştirdiği fobilerin tedavi edilmesi ise daha uzun ve meşakkatli bir süreç olacaktır. Erken teşhisin son derece önemli olduğu bu gibi rahatsızlıkların üstesinden gelebilmek için, siz de hemen Psikolog Ofisi’nin uzman kadrosundan destek alabilir, sağlıklı ve huzur dolu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum

Diğer Haberler

Başa dön tuşu