KıbrısManşet

“Depreme dayanıklı yapılar yapılmalı”

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı Atalar: “Kıbrıs deprem ülkesidir” diyerek, zamanında alınacak önemlere dikkat çekti

Atalar, Kıbrıs’ta 2022 yılına kadar 5’i büyük hasar ve can kayıpları da yaratan 15 büyük deprem meydana geldiğini hatırlattı

 

“Depremin zamanı, büyüklüğü ve yerini kimse söyleyemez, o yüzden depreme her zaman hazır olmak gerek”

 

DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ…

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı, YDÜ Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Başkanı, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkanı, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Cavit Atalar, “Kıbrıs deprem ülkesidir. Depreme dayanıklı yapılar yapmamız lazım. Depremle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz, eğer binalar dayanıklıysa korkmamıza gerek kalmaz” dedi. Zemine uygun, depreme dayanaklı binalar yapmanın ve denetimin önemine işaret eden Atalar, depremin ne zaman ve ne şiddette olacağını bilmenin mümkün olmadığını, bunun da depreme her zaman hazır olmayı gerektirdiğini söyledi.

 

HASTANELER, OKULLAR, KAMU BİNALARI, CAMİLER…

Zemin mekaniği ve geoteknik mühendisliği alanında profesörlük unvanı da bulunan Atalar, yaptığı açıklamada, evlerin depreme dayanaklılığı konusunda Deprem Yönetmeliği’nin uygulamada olmadığı yıllarda yapılan evlerin denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Binaların, özellikle hastanelerin, okulların, kamuya ait binaların, camilerin depreme dayanıklılığının denetlenmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Atalar, uzmanların da katkılarıyla binaların gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 

KIBRIS DEPREM ÜLKESİDİR…

2022 yılına kadar Kıbrıs’ta 518-530 arası deprem olduğuna işaret eden Atalar, bunlardan 178’inin 2 büyüklüğünden, 38’inin 3 büyüklüğünden, 10’unun 4 büyüklüğünden, 2’sinin 5 büyüklüğünden ve 1’inin de 6 büyüklüğünden büyük olduğunu belirtti. Atalar, Kıbrıs’ta 1896-2021 yılları arasında en yıkıcı ve hasara neden olan 5 depremle ilgili bilgi de verdi:

 

1) 1941: Mağusa’da 5.9 büyüklüğündeki depremde 15 kişin öldü birçok evin yıkıldı.

2) 1953: Baf’ta 6.0 ve 6.5 büyüklüğündeki iki depremde 63 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. 4 bin insan evsiz kalırken, 11 köy haritadan silindi.

3) 1995: Baf’ta 5.8 büyüklüğündeki depremde iki kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

4) 1996: Kıbrıs’ın güneybatısındaki 6.8 büyüklüğündeki depremde iki kişi öldü. Baf, Limasol, Lefkoşa, Larnaka’da evler hasar gördü.

5) 1999: Limasol’un kuzeyindeki köylerde 5.8 büyüklüğündeki depremde 43 kişi hafif yaralandı, 82 bina hasar gördü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu