DünyaManşet

Depremler ülkesi Japonya’nın başarısı

Dünyadaki aktif yanardağların %10’unun bulunduğu fay hatları üzerinde yer alan ülke her yıl en az 1,500 depremle sallanıyor

Japonya’da son 20 yılda 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem oldu. Can kayıplarının nedeni yıkılan binalardan çok yangın ve dev tsunami idi

 

“KKTC’de inşaat vazgeçilmez bir sektörse, devletin deprem önlemleri konusunda sert yaptırımları olmalı”

 

KKTC’DE SERT YAPTIRIM ŞART…

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki ayrı depremin binlerce cana mal olduğu ve büyük tahribat yaptığı Türkiye’de çoğu kimse sık sık depremlerle sarsılan ama binaları yıkılmayan Japonya’yı örnek gösteriyor. Türkiye’deki depremde KKTC’de çok acı verici kayıplarla karşılaştı. Tehlikeli bir fay hattı üzerinde yer alan Kıbrıs adasının Japonya’daki yapı tekniklerini çok iyi kopyalayarak, bunları uygulaması gerektiğine işaret ediliyor. GIYNIK Property’e konuşan inşaat uzmanları, “KKTC’de inşaat vazgeçilmez bir sektör olarak ön plana çıkarılıyorsa, binaların depreme dayanıklı olması için devlet çok sert yaptırımlar uygulamadır” diyor.

 

JAPONYA’DA DEPREM HAYATIN İÇİNDE?

Deprem geçmişi nedeniyle Japonya dünyada diğer ülkelere göre depreme en hazırlıklı ülke. Dünyanın aktif yanardağlarının %10’unun yer aldığı fay hatlarının üzerinde yer alan Japonya’da yılda yaklaşık 1,500 deprem meydana geliyor. Dört büyük adadan oluşan ülkede bu depremler okyanusun kıyısında veya altında gerçekleşirse tsunami denen dev dalgalar da oluşuyor. Japonya’nın diğer ülkelerden en önemli farkı, ülkenin deprem gerçeğini kabul etmesi ve ona göre davranıp, hazırlık yapması.

 

20 YILDA 6 ÜZERİNDE 28 DEPREM…

Japonya’da son 20 yılda 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem oldu. Bunların arasında en ölümcül olanları Ocak 1995’te Kobe’de yaşanan Büyük Hanshin-Awaji Depremi ve Mart 2011’de Fukuşima’yı vuran Büyük Doğu Japonya Depremi idi. Can kaybının nedeni ilkinde yangınlar, ikincisinde ise oluşan dev tsunami idi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu