GenelKıbrısManşetTürkiye

Depremzede göçü dengeleri bozar!

Türkiye'de uzmanlar, KKTC'nin de fazlasıyla nasibini almaya başladığı depremzede göçünün önlenmesi için uyarılarına devam ediyor

Depremden etkilenen illerde sinyal veren 2,5 milyon telefon, şu anda başka şehirlerde sinyal veriyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, “bölge insanının yerini yurdunu terk etmesi dengeleri bozar” dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, 24 Şubat itibarıyla ülkeye 3 bin 800 depremzedenin geldiğini söyledi

2,5 MİLYON TELEFONUN SİNYALİ BAŞKA ŞEHİRDE…

Uzmanlara göre depremler nedeniyle yaklaşık 5 milyonu bulan göç hareketi göç alan şehirlerin alt yapısını derinden etkileyecek. Depremzedeler, farklı şehirlere göç etmeye başladı. Kimi ilçelerdeki ve köylerdeki akrabalarının yanına büyük bir kısmı ise başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere batıdaki şehirlere gitti. KKTC de depremzedelerin göç yolu üzerinde yerini aldı. Depremden bir gün önce 11 ilde sinyal veren 2,5 milyon cep telefonunun depremden birkaç gün sonra başka şehirlerden sinyal verdiği tespit edildi. Bu sayıya telefonu olmayan çocuklar dahil edildiğinde yaşanan göç tablosunun büyüklüğü ortaya çıkıyor.

ÜRETİMİN DURMASI İKİNCİ FELAKET OLUR…

İstanbul, Ankara, İzmir’e göç edenlerin sayısı konusunda resmi bir bilgi olmamakla birlikte, Mersin’e 400 bin, Antalya’ya 150 bin, Muğla’ya 50 bin, Elazığ’a 40 bin, Eskişehir’e 20 bin kişinin göç ettiği açıklandı. İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz yaptığı açıklamada, endişelerini dile getirerek, “Bu büyük bir felaketti ancak bölgede üretimin durması ikinci felaket olur. Hızla üretim alanlarına, OSB’lere yakın yerlere geçici barınaklar oluşturmalı, üretimi ayağa kaldırmalıyız. Bölge insanının yerini yurdunu terk etmesi Türkiye’nin dengesini bozar” dedi.

KKTC’YE MUHACERET KAYITLI 3 BİN 800 KİŞİ…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Hasan Taçoy, 24 Şubat itibarıyla ülkeye “muhaceret kaydı yapılan” 3 bin 800 depremzedenin geldiğini söyledi. Taçoy, yaptığı açıklamada, “Kime ne verildi ne zaman verildi ne kadar verildi ve bu insanlar nerede barınıyor tümü biliniyor. TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin yapacağı çalışma ile bu kişilerin geri dönmesi kaydıyla, TC’deki menfaatlerinde de kayba uğraması engellenecektir.” dedi. Gerek toplumdaki ‘emek sömürüsü’ gerekse iş dünyasındaki ‘kaçak iş gücü’ kaygısını da beraberinde getiren ‘kayıt dışı göç’e ilişkin de konuşan Taçoy, bu açıdan hiçbir kaygısı olmadığını savundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu