GenelManşetTürkiye

Depremzedelere 5 dakikada kimlik! Mobil nüfus temsilcilikleri kuruldu

Deprem bölgesinde bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam ederken diğer yandan vatandaşlar yollara düştü. Deprem bölgesinden ayrılanlara nüfus il müdürlüğü mağdur olmamaları için 5 dakikada kimlik veriyor. Mobil nüfus müdürlüğü temsilcilikleri havalimanlarında görev yapıyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde binlerce insan kimliğini bile alamadan evden çıkmak hatta bulunduğu yeri terk etmek zorunda kaldı. AFAD’a göre 31 kişinin hayatını kaybettiği depremde, bölgeden ayrılanların mağdur olmaması için nüfus il müdürlüğü 5 dakikada kimlik veriyor. Vatandaşların pek çoğu Ankara, Nevşehir, Kayseri gibi civar ya da yakınlarının yaşadığı illere göç etti. TGRT haber muhabiri Serkan Kılıç, detayları aktardı.

5 DAKİKADA GEÇİCİ KİMLİK VERİLİYOR 

Hava, kara ve demir yollarıyla başka şehre göç etmek için kimliğe ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden il nüfus müdürlükleri bu sorunun çözümü için devreye girdi. Ankara İl Nüfus Müdürlüğü, Esenboğa Havalimanına mobil il nüfus müdürlüğü temsilcilikleri kuruldu. Depremzedeler herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek ya da mobil il nüfus müdürlüğü temsilciliklerine parmak izi verip tanımlama yapıldıktan sonra 5 dakika gibi kısa sürede kimliklerini alabiliyorlar.

VATANDAŞ NE YAPMALI? 

Ankara Nüfus İl Müdürü Mustafa Güngörlü, TGRT Haber’de detayları anlattı. Kimlik çıkarmak için randevuya gerek olmadığını belirten Güngörlü, şunları söyledi: “Depremzedeler bulundukları ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurmaları halinde kimlik kartlarına ücretsiz ulaşabilecekler. 7/24 esasıyla oluşturulan bütün illerde koordinasyona merkezlerine bağlı nüfus müdürlükleri çalışmaktadır. Ayrıca havalimanlarında nüfus temsilcilikleri oluşturduk. Geçici kimlik belgesini 2 ila 3 dakikada veriyoruz. Asıl kimlik şahsın bildirdiği yerleşim yerine teslim ediliyor. PTT görevlisi kişiyi bulamazsa ilçe nüfus müdürlüğüne teslim etmektedir.”

E-DEVLETTEN ALINABİLİYOR MU? 

Güngörlü, geçici kimliğin e-devlet üzerinden yapılmadığını belirterek “Sadece 15 yaş altı çocuğu olanlar e-devlet üzerinden kimlik kartı başvurusunda bulunabilirler. Bu sistem mevcut” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu