KıbrısManşetToplum

Derya: “Dünya bir şiddet sarmalı içinde”

CTP Milletvekili Doğuş Derya, uluslararası politikalar, askeri faaliyetler ve askeri özel güçler ile ilgili konuşarak, “Dünya bir şiddet sarmalı içinde” dedi

CTP Milletvekili Doğuş Derya, ilk sözü Ertuğruloğlu’nun alması üzerine, Meclis’te ilk kez böyle bir şeyin gerçekleştiğini ifade etti. Derya, dünyanın bir şiddet sarmalı içinde olduğuna işaret ederek, uluslararası politikalar ile askeri faaliyetler ve askeri özel güçlere, şirketlere yönelik teknik detaylar verdi.

Derya, tüm bunların, savaşların da özelleştirildiği anlamına geldiğine işaret ederek, dünyadaki “gri alanlara” değindi ve bu alanda ortaya çıkan hukuki boşluklara dikkat çekti.

Derya, ülkelerin, devletlerin de bu şirketlerden hizmet aldığını ve bu şekilde sorumluluktan uzaklaştığını ifade ederek, uluslararası alanda bu hizmetlerden en çok ABD ve İngiltere’nin yararlandığını kaydetti.

Doğuş Derya, IŞİD örneğini vererek, dünyadaki terör saldırılarına dikkat çekti, askeri şirketlerin arkasında da enerji şirketlerinin yer aldığını kaydetti.

Türkiye’nin dış politikasına yönelik değerlendirmelerde bulunan ve yorumlar da yapan Derya, KKTC’yi de etkileyen coğrafyaya baktıklarında, ülkede gerçekçi politika ve açıdan bakmaları gerektiğini belirtti.

Coğrafyadaki doğal kaynakların çıkarılması, yönetimi ve taşıma konusunda Türkiye’nin olmadığını, Kıbrıs’ın da bu yol dışında kalacağı gelişmeler yaşandığına işaret eden Derya, Türkiye -Yunanistan görüşmesi ile Türkiye ABD görüşmelerini değerlendirdi, Türkiye’ye yönelik olumlu gelişmeleri desteklediğini söyledi.

Derya, Kıbrıs’ta bir çözümün, federal çözümden geçtiğini, Kıbrıs Türk halkının “kazan kazan” yoluyla çözüme ulaşabileceğini ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu