GenelKıbrısManşetSağlık

Dev-İş eski Başkanlarından Mehmet Seyis, yaşadığı sıkıntıları anlattı

-Mine İçsel

DEV-İŞ eski başkanlarından Mehmet Seyis, Gazimağusa bölgesinde yaşanan elektrik kesintilerinden ve hastanedeki sistemsizlikten dolayı yaşadığı sağlık sıkıntılarını GIYNIK’a anlattı.

Normal ülkelerde elektrik kesilmesinin hükümetin düşmesi demek olduğunu söyleyen Seyis, yaşanan kesintilerde makineye bağlı uyumak zorunda olan uyku apnesi hastalarının da , oksijen konsantratörü olan hastaların da, evinde diyalize bağlı olan hastalarının da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Sorunu anlayıp çözümü bulmalıyız

Yaşanan kesintiler konusunda hastanelere yığılma olacağının önceden bilinmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Seyis, böyle durumlarda araç-gereç, personel sıkıntılarının yaşanıyor olduğunu ve bu orunu çözmek adına yapılması gerekenleri anlattı:

“Bunun için belediyesi olan her yerde hastaların kapısına kadar ulaşabileceği tek veya en çok iki basamaklı salonlara jeneratörler kurulmalı ve oksijen kullanan hastalar için oralara elektrik prizleri, mesafeli sandalyeler konulup sıkışan hastaların cihazlarını alarak oralara gitmesi yönlendirilmelidir ki hastanelerde diğer hastalara verilecek hizmetler aksamasın. Bu çok masraflı bir uygulama olmayacaktır. Örneğin Mağusa Magem binaları bu uygulama için uygundur. Ama maalesef bizim yetkililerimiz bu yönde hala adım atmadıkları bir yana sessizliği tercih ediyorlar. “

Tek sıkıntı elektrik de değil…

Yedi yıl önce İdeopatik Pulmoner Fibroris (İPF) isimli akciğer hastalığına yakalanması nedeniyle ile sendikadaki görevinden ayrılmak durumunda kaldığını belirten Seyis, hastalığının ilk süreçlerinden bu yana Dr.Mustafa Akansoy’un hem hastalığının kabulü evresinde hem de hastalığının tedavisinde yanında olduğunu belirtti.

“Bazı nedenlerden dolayı”doktora ulaşamadılar

7 yıl boyunca hastalığının her döneminde Dr.Mustafa Akansoy’a Mağusa Hastanesi’nde kolaylıkla ulaşabildiğini anlatan Seyis, son dönemlerde “Akansoy’a bağlı olmayan nedenlerden dolayı” kendisine ulaşmakta güçlük çektiğini dile getirdi. Tüm akciğer hastalarının aynı irtibat problemini yaşadığını belirten Seyis, bu problemin tedavilerine de olumsuz yansımaları olduğunu söyledi.

Hastaların doktorunu seçme hakkı var

İlgili konunun çözümü adına yaşadıkları sorunu içeren bir metin hazırladıklarını ve 700’ün üzerinde imza topladıklarını dile getiren Seyis, bunu Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini ve tedavi haklarının kendilerine tayin edilmesini, hastaların doktorlarını seçebilme hakkından faydalanmalarını istediklerini belirtti.

Hem nefes sıkıntısı, hem ekonomik zorluklar

Dr.Akansoy’a ulaşmak ve tedavi görmek için Lefkoşa’ya gitmek zorunda kaldıklarını anlatan Seyis; durumu şöyle aktardı:

“Biz ağır akciğer hastalarının Mağusa’dan Lefkoşa’ya gitmesi hem aşırı yorulup nefes sıkıntısı yaşamamıza ayrıca bunun yanında ciddi bir de ekonomik giderdir. Benzin bu kadar pahalı iken harcanan miktarlar yüksek olur. Yalnız bizim gidişimiz değil bir de eşlerimizin yakınlarımızın her gün Mağusa’dan Lefkoşa’ya gelmek zorunda kalması bizi yıpratıyor”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu