EkonomiGenelKıbrısManşet

Devede kulak

Taşınmaz Mal Komisyonu Rumlara ait toprakların yalnızca yüzde 1,5’ini Türkleştirebildi

ÖZEL HABER

Taşınmaz Mal Komisyonu Rumlara ait toprakların yalnızca yüzde 1,5’ini Türkleştirebildi

440 MİLYON STERLİN

Kıbrıs Türk tarafının başını ağrıtmaya devam eden mülkiyet sorunu son günlerde yeniden gündemin ilk sıralarına yerleşirken, GIYNIK Taşınmaz Mal Komisyonunun kararlarını mercek altına aldı. TMK resmi sitesinde yer alan bilgilere göre Komisyon kurulduğu günden bu yana toplam 1766 karar üretti. Bunların çok büyük bir bölümünü tazminat hükümleri oluşturuyor. Az sayıda iade, kısmi iade ve takas kararı da üretildi. Şimdiye dek üretilen tazminat tutarı 440 milyon Sterlini aşmış durumda. Henüz karara bağlanmayan başvuru sayısı ise 5792.

23 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİ

KKTC’de 1974’ten önce Rumlara ait olan mülklerin toplam 1 milyon 550 bin dönüm civarında olduğu tahmin ediliyor. TMK verileri, 2006’dan bu yana yaklaşık 23 bin dönüm civarında Rum arazisinin tazminat yoluyla Türkleştirildiğini gösteriyor. Buna göre şu ana dek Türk toprağı statüsüne dönüştürülebilen Rum arazisi oranı yüzde 1,5’la sınırlı. Resmi veriler 18 yıl süresince alınan kararlar neticesinde 31 milyon metrekarelik bir alanın Türkleştirildiğini ortaya koyuyor. Rumlardan kalan toplam toprak miktarının ise 2 milyar metrekareye ulaştığı tahmin ediliyor.

RAKAMLARIN SÖYLEDİĞİ

Veriler, Kıbrıs sorununun en önemli başlıklarından birisini oluşturan mülkiyet konusunun sadece TMK üzerinden çözülebileceğini öne süren görüşlerin geçersiz olduğunu ortaya koyuyor. 18 yıldır faaliyette bulunan komisyon, Türk tarafının Rumların açtığı uluslararası davalara karşı zaman kazanmasını sağladı. Buna karşın mülkiyetin sadece TMK kararlarıyla ortadan kaldırılamayacak kadar büyük bir sorun olduğu gerçeği resmi verilere çarpıcı biçimde yansıyor. Tüm Rum mülk sahipleri Komisyona başvuracak olsa bile, sorunun tamamen ortadan kaldırılması için şimdiki hızla en az 1000 yıl daha geçmesi gerekecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu